20220805 200019

Uke 33, 2022

Merking i åkeren er nå stort sett oppdatert. I alle fall det som kan høstes.
Rød – ikke høst her
Gul – høst i angitte mengder
Grønn – høst så mye du vil (her må det stort sett høstes mer)

Hvitløk

All hvitløk har blitt høstet og har blitt satt i grønnkasser inn på potetlageret. Kom og hent din andel! Det blir ~25 løk per hel andel av forskjellige størrelser. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes. Ellers så kan du også prøve deg på en hvitløkflette? Her finner du en veileder til dette. Hvitløken lagres  tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram  til neste vår.

Kassene

 • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, estragon, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
 • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. En klynge per andel.
 • Feltsalat: Noe igjen. Alt kan høstes rikelig. Høst hele planten inkl. røtter.
 • Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
 • Reddik: Kan høstes rikelig. Dra opp hele planten etter stilken.
 • Mangold: Høst enkelte blad med stilken.

Drivhus

 • Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. De første agurkene begynner å komme. Foreløpig bare 1 agurk per andel.
 • Tomat: De første tomatene begynner å skifte farge. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter (Ansofs gule og Azoychka). Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge. Det står også tomatplanter ute foran drivhuset. Her er det bare røde. Utetomatene kan gjerne høstes litt tidligere og ettermodnes inne for å unngå at de råtner bort.
 • Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika, de skal skifte farge til rød også.
 • Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er plantene som står helt til venstre i bedet med paprika. Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron.
 • Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.

Potetåker

Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien rett foran kafeen.

 • Solist: Det er de 4 radene lengst til venstre. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Potetene ligger dype i år og man må grave ordentlig for å få med alle. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst foreløpig maks 3 planter per andel.

Blomster

Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. I felt 4 har vi et bed med snittblomster. I felt 1 i bedet med nepe er det blomkarse. Rundt drivhuset er det spiselige blomster: ringblomst, kornblomst og anisysop. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.

Felt 1

 • Knutekål: Velg ut de største og de som er deformert. 1-2 per andel per uke. Kutt av rett nedenfor knollen.
 • Sukkererter:  Knip av. En håndfull per andel per uke. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Vi har i år nesten bare sukkererter, bortsett fra en lilla sort som er en skallert.
 • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir totalt ~8 kålrot per andel (gjennom sesongen).

Felt 2

 • Salatløk: Vri ut de største. 1-2 per andel per uke.
 • Sjalottløk: Vri ut de største. 1-2 per andel per uke.:
 • Kepaløk (gul og rød): Vri forsiktig ut de største, slik at de andre i klyngen blir stående. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring ennå.
 • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst de største.
 • Squash: Noen få har fått riktig størrelse. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Foreløpig bare en per andel inntil det blir flere.

Felt 3

 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
 • Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
 • Fennikel: De største begynner å bli klar til høsting, men noen kan stå en stund til. Kutt av rett over rota. Det blir totalt 2-3 knoller per andel (gjennom sesongen).

Felt 4

 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten
 • Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.