Uke 35, 2020

Potetåkerne

  • Det kan høstes på to plasser, begge nåes ved å gå langs Dype røtter sin åker. Det er satt opp skilt. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle. Følg raden.
  • Asterix og Mandel på åkeren bak Smia
  • Solist på åkeren bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen.
  • Bondebønner: De er plantet sammen med potetene bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen. Det er satt opp et høyt gult skilt. Høst de største belgene. Mer info om bondebønner kan du finne her: https://www.facebook.com/groups/reppeandelslandbruk/permalink/1201102830098204/

Kassene

  • Urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Forskjellige løksorter (pipeløk og luftløk – høst enkeltblad, brukes som gressløk, kan også stekes, men la blomsterstilkene stå). Ikke høst ramsløk.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
  • Snacksgulrot: Fint for små barn 😉
  • Reddik: Dra opp hele planten etter stilken.

Drivhus

  • Paprika, chili, tomat og agurk i drivhuset: Se eget infoark på oppslagstavla.
  • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker.

Hvitløk

  • Hver andel kan ta omtrent 20 knoller av forskjellige størrelser. All hvitløk er høstet og hengt opp i redskapsboden. Hvitløken bør tørke videre på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes.
  • Hvitløken lagres  tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram  til neste vår.

Felt 1

  • Gulrot: Hovedsakelig de første bedene som har fått større gulrot, men alle gulrotbed kan “tynnehøstes”. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset.
  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.

Felt 2

  • Fennikel: Kutt av rett nedenfor knollen. Bør høstes mer. Høst så mye du vil. Kan spises både rå, kokt og stekt. Det er gjerne knollen som vi bruker som grønnsak, men bladene kan brukes som urt/krydder f.eks. i fiskeretter.
  • Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
  • Bete (hovedsakelig rødbete): Vri forsiktig ut de største.
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Salatløk: Høste de største.

Felt 3

  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
  • Brokkoli: Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli, men også blomkål og romanesco. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~3 store hoder per andel og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg. Det er mange modne brokkoli som bør høstes i løpet av de neste dagene. Brokkoli kan forvelles og fryses.
  • Blomkål: Det er en del høsteklare blomkål, men de gjemmer seg delvis under bladene. Skjær av hele blomkålen. Det blir ~3 store hoder per andel. Det er mange modne blomkål som bør høstes i løpet av de neste dagene. Blomkål kan forvelles og fryses.
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største. Det står noen veldig store beter fortsatt under nettet, ved siden av rosenkålen.

Felt 4

  • Sommerkål og spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. For begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per andel
  • Savøykål: Veldig varierende størrelse og modningsgrad. Prøv å finne de største. Resten kan godt stå litt lengre. Kutt av rett nedenfor hodet. 1-2 hoder per andel.
  • Høstkål: Veldig varierende størrelse og modningsgrad. Prøv å finne de største. Resten kan godt stå litt lengre. Kutt av rett nedenfor hodet. 1-2 hoder per andel.
  • Romanesco: Romanesco begynner å bli høsteklar. Skjær av hele hodet. Det blir 1-2 per andel
  • Fennikel: Kutt av rett nedenfor knollen. 

Felt 5

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Flere knoller (~8) per andel. Det er mange store knoller som begynner å bli trevlete. Så her kan det høstes mer.
  • Nepe: Første delen av bedet som ble sådd først. Andre delen kan “tynnehøstes”. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.
  • Buskbønner: Høst de største belgene. Det må letes litt mellom bladene for å finne dem, men det gjemmer seg mange!
  • Sukkererter: På begge sidene av innerste nettet. Knip av.
  • Margerter: På begge sidene av ytterste nettet. Høst bare belger som har blitt “tykke”. Knip av. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de må dermed belgen fjernes for å nå ertene. 

Felt 6

  • Sjalottløk: Veldig få og små i år, men kan høstes likevel. Tørkes og lagres som kepaløk.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Kepaløk (gul og rød): Vri forsiktig ut de største, slik at de andre i klyngen blir stående. Det blir ~45 gule og ~30 røde per andel. Ta av forskjellige størrelser. All kepaløk bør høstes snarest og tørkes til lagring.

Felt 7

  • Salatløk: Høste de største.
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.
  • Squash: Grønne og gule, og Patisson er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Det er mange store som bør høstes snart.

Følg med på merkingen for det endres fort.