Uke 45, 2021

Årets siste høstemelding. Alt bør høstes nå. Hent også grønnsaker som er satt på lageret.

Potetlager

  • Potet (Asterix, Beate og Mandel): Gjerne plukk ut dårlige poteter.
  • Kålrot og knutekål
  • Gulrot (sommer- og høstgulrot): hent sommergulroten først, da den har ligget lengre på lageret allerede samt at høstgulrot lagres bedre
  • Beter (hovedsakelig rødbete, men også noe gul-, polka- og hvitbete)
  • Pastinakk
  • Mais
  • Grønne tomater

Kassene

Her er det bare å høste så mye man vil av det som er igjen: noe salat, urter, vårløk, mangold, spinat og feltsalat.

Potetåker

  • Sarpo Mira står fortsatt i åkeren. Her kan dere høste potet til lagring hjemme nå. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter! Grav over en gang til for sikkerhets skyld. Grønne elle for små poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. 

Felt 2

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil. Kan enkelt fryses ned rå, bare vaskes og kuttes først.

Felt 3

  • Stilkselleri: Høst så mye du vil, også hele planter. Kan kuttes i biter og enkelt fryses ned rå.
  • Svartrot, havrerot og persillerot: Fortsatt veldig liten. Av erfaring vil de fortsatt vokse en del nå og bli større etterhvert. Men bare prøvehøst noen hvis du har lyst til det.

Felt 4

All hodekål må fortsatt høstes inn (høstkål, vinterkål og rødkål). Renses ved å fjerne stilken og de ytterste bladene og legges i grønnkasser. Grønnkassene settes i potetlageret. Det hjelper hvis alle høster litt. Det er også en del hoder som ser dårlig ut utenpå, men er fine inne når man fjerner de ytterste bladene.

  • Brokkoli: Det er fortsatt mange sideskudd. Høst så mye du vil. Det har også kommet noen få nye store hoder.
  • Blomkål: Det har kommet mange nye hoder rett ved maisen. Her må det høstes!
  • Det er forskjellig hodekål på brokkoli/blomkålbedene. Her har det skjedd en del forvekslinger, så vi vet faktisk ikke hva det er. Noen ser ut som høstkål, andre som salatkål. Her kan man bare høste så mye man vil.
  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du vil.
  • Grønn/lilla spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. De fleste er høstet, men noen små har kommet etter. Høst så mye du vil.
  • Savøykål: De fleste ble høstet, men noen igjen i åkeren også. Det ligger en del hoder på potetlageret. Tar så mye du vil.
  • Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Høst så mye du vil, selv om du har høstet tidligere. Kan også lagres på en kjølig plass en stund.
  • Rosenkål: Knip av de små kålene fra stilken. Ta de største først. Det bli omtrent to hele planter per helandel.
  • Vinterkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel. Kan også lagres ganske lenge på en kjølig plass.
  • Rødkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel. Kan også lagres ganske lenge på en kjølig plass.

Årets siste høstemelding.