Alt kan høstes nå. Jeg får ikke oppdatert merking i åkeren når det er så bløtt. Det viktigste er framhevet nedenfor.
Kassene
Her er det bare å høste så mye man vil av det som er igjen: noe salat, urter, vårløk, mangold, spinat og feltsalat.
Drivhus
Nå er det på tide å tømme drivhuset. Høst inn all tomat, chili og paprika som er igjen før frosten tar det! Alt kan ettermodnes inne. Jeg legger det i en pappeske og bare lar det stå i et varmt rom. Noen vil bli dårlig, men mange blir moden etterhvert. Paprika og chili kan også brukes umoden.
Potetåker
- Sarpo Mira står fortsatt i åkeren. Her kan dere høste potet til lagring hjemme nå. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter! Grav over en gang til for sikkerhets skyld. Grønne elle for små poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden.
- Asterix, Mandel og Beate er tatt opp. Solist har vi høstet alt. Potetene er satt på potetlager og sortert i separate kasser. Mandel lagrer ikke så bra, så ta med derifra først.
Blomster
Det er fortsatt en del blomster på åkeren. Ved siden av fennikel står det evighetsblomst som er veldig fint til å tørkes. Vi har noen spiselige blomster også: ringblomst (flere plasser), kornblomst og gullkrage (i felt 2 ved siden av salatløk) – her har det kommet mye nå. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
Felt 1
- Bondebønner: Alt er høstet. Bønnene ligger i kasser på potetlageret.
- Knutekål: Den store sene sorten kan høstes. Kutt av rett nedenfor knollen.
- Kålrot: Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir 10 kålrot per andel totalt over hele sesongen. Kålrot kan lagres ganske lenge.
- OBS! Alle planterester fra nepe, kålrot og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.
Felt 2
- Salatløk: Noen få igjen. Høst så mange du vil.
- Bete (alle sorter): Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil og gjerne ta med hjem til lagring. Kan lagres veldig lenge på et kjølig sted.
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil. Kan enkelt fryses ned rå, bare vaskes og kuttes først.
Felt 3
- Stilkselleri: Høst så mye du vil, også hele planter. Kan kuttes i biter og enkelt fryses ned rå.
- Gulrot: All sommergulrot har blitt høstet og er i kasser i potetlageret. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre. Heller ta sommergulrot fra lageret, da de ikke lagrer like bra.
- Pastinakk: Dessverre har vi veldig lite i år. Så her må det høstes litt sparsomt.
- Svartrot, havrerot og persillerot: Fortsatt veldig liten. Av erfaring vil de fortsatt vokse en del nå og bli større etterhvert. Men bare prøvehøst noen hvis du har lyst til det.
Felt 4
- Brokkoli: Det er fortsatt mange sideskudd. Høst så mye du vil. Det har også kommet noen få nye store hoder.
- Blomkål: Det har kommet mange nye hoder rett ved maisen. Her må det høstes!
- Det er forskjellig hodekål på brokkoli/blomkålbedene. Her har det skjedd en del forvekslinger, så vi vet faktisk ikke hva det er. Noen ser ut som høstkål, andre som salatkål. Her kan man bare høste så mye man vil.
- Mais: Den er dessverre ikke moden. Men det går likevel å bruke som minimais. Kokt med litt smør på for eksempel. ~3 per andel.
- Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du vil.
- Grønn/lilla spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. De fleste er høstet, men noen små har kommet etter. Høst så mye du vil.
- Savøykål: De fleste ble høstet, men noen igjen i åkeren også. Det ligger en del hoder på potetlageret. Tar så mye du vil.
- Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Høst så mye du vil, selv om du har høstet tidligere. Kan også lagres på en kjølig plass en stund.
- Rosenkål: Knip av de små kålene fra stilken. Ta de største først. Det bli omtrent to hele planter per helandel.
- Vinterkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel. Kan også lagres ganske lenge på en kjølig plass.
- Rødkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel. Kan også lagres ganske lenge på en kjølig plass.