20211003 121913

Uke 40/41, 2021

Nå kan det meste høstes og det blir nesten enklere å si hva som ikke skal høstes Det som ikke ennå kan høstes er vinterkål, rødkål, høstgulrot, persillerot, svartrot og havrerot. Det meste av dette blir stående til neste høstedugnad. Ny denne uka er pastinakk og rosenkål.

All gresskar er høstet og ligger denne uka foran redskapsboden. Det er en grønnkasse med veldig små gresskarer (hokkaido og Rondini). Her kan hver ta seg en. Videre har vi kjempegresskar og hokkaidogresskar. Det blir enten en hel middels (hokkaido eller liten kjempegresskar) eller en halv stor per andel. En del store må ettermodnes hjemme. De bør først deles opp etter dette.

Kassene

Her er det bare å høste så mye man vil av det som er igjen (noe hodesalat, urter, vårløk, mangold, spinat og feltsalat).

Drivhus

Viktig å følge med på værvarselet framover. Når det er meldt minusgrader, bør vi ta inn alt av tomat, paprika, chili og agurk som er igjen. Tomat kan ettermodnes inne og paprika og chili kan brukes umoden.

 • Agurk: Produksjonen begynner å ta av nå, men det kommer fortsatt noen agurker.
 • Tapaschili «Pimientos del padron»: Høstes grønne og relativt liten. Det er 4 planter som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika. Det er stortsett alltid høsteklare på plantene.
 • All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje.
 • Tomat: Mange begynner å skifte farge nå. Man kan også begynne å ta med tomat til å ettermodne hjemme. Det blir noe mindre enn det som er på en plante per andel.

Potetåker

 • Sarpo Mira står fortsatt i åkeren. Her kan dere høste potet til lagring hjemme nå. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter! Grav over en gang til for sikkerhets skyld. Grønne elle for små poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. 
 • Asterix, Mandel og Beate er tatt opp. Solist har vi høstet alt. Potetene er satt på potetlager, men bare en del av dette er til oss. Dette fordi vi har delt potetåkeren med Dype Røtter. Her må det sorteres i separate kasser først, før vi begynner å hente potet fra lageret. Så vennligst ikke hent poteter fra lageret foreløpig!

Blomster

Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. Her kan det plukkes til buketter. Ved siden av fennikel står det evighetsblomst som er veldig fint til å tørkes. Vi har noen spiselige blomster også: ringblomst (flere plasser), kornblomst og gullkrage (i felt 2 ved siden av salatløk), fløyelsblomst (ved siden av fennikel og ved kålrot/knutekål) og anisysop (på kortsiden av drivhuset). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.

Felt 1

 • Bondebønner: Alt er høstet. Bønnene ligger i kasser på potetlageret.
 • Margert: Her m¨å det letes litt, men det finnes igjen. Plukk belger som har blitt tykke. De som har blitt litt «stykke» kan også høstes. Ertene inne i belgene er ofte fortsatt fine. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Kan og bør høstes rikelig. Her må man lete litt, men det er mye å finne. Lila sorten (ved stativet) egner seg til tørking.
 • Squash: Begynner å bli mindre. Men det er fortsatt mulig å finne fine. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren (felt 2), her blir det ofte høstet mindre.
 • Nepe: Nepene er dessverre hardt angrepet av larver. Det ser ganske dårlige ut, men det er fortsatt mulig å høste. Høst så mye du vil.
 • Knutekål: Er nå dessverre også hardt angrepet av larver og mange som har sprukket opp. Men fortsatt mulig å høste. Den store sene sorten kan også høstes. Kutt av rett nedenfor knollen.
 • Kålrot: Er nå dessverre også angrepet av larver. Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir 10 kålrot per andel totalt.
 • OBS! Alle planterester fra nepe, kålrot og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.

Felt 2

 • Salatløk: Få igjen. Høst så mange du vil.
 • Bete (alle sorter): Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
 • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
 • Squash: Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren, her blir det ofte høstet mindre.

Felt 3

 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig, men det begynner å gå mot slutten. Gjerne høste hele «hoder» her.
 • Stilkselleri: Høst enkelte blad så mange du vil, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Kan kuttes i biter og enkelt fryses ned rå.
 • Gulrot: All sommergulrot har blitt høstet og er i kasser i potetlageret. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå. Heller ta sommergulrot fra lageret, da de ikke lagrer like bra.
 • Pastinakk: Dessverre har vi veldig lite i år. Så her må det høstes litt sparsomt.

Felt 4

 • Brokkoli: Det er mange sideskudd for tida. Høst så mye du vil. Det har også kommet noen få nye store hoder.
 • Blomkål: Det kommer en del nye hoder rett ved maisen.
 • Det er forskjellig hodekål på brokkoli/blomkålbedene. Her har det skjedd en del forvekslinger, så vi vet faktisk ikke hva det er. Noen ser ut som høstkål, andre som salatkål. Her kan man bare høste så mye man vil.
 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du vil.
 • Grønn/lilla spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. De fleste er høstet, men noen små har kommet etter. Høst så mye du vil
 • Savøykål: De fleste ble høstet, men noen igjen i åkeren også. Det ligger en del hoder på potetlageret. Tar så mye du vil.
 • Salatkål: Vi fikk noen planter levert sammen med alle småplanter, men vet egentlig ikke hva det er. Ser for oss ut som vanlig hodekål, bare løsere og litt «flat» hode. Så her må dere bare prøve. 
 • Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel.
 • Rosenkål: Knip av de små kålene fra stilken. Ta de største først. Det bli omtrent to hele planter per helandel.