Dsc 2447

Uke 38/39, 2021

Nå kan det meste høstes og det blir nesten enklere å si hva som ikke skal høstes 😉 Det som ikke ennå kan høstes er gresskar, vinterkål, rødkål, pastinakk, høstgulrot, persillerot, svartrot og havrerot. Det meste av dette blir stående til en høstedugnad. Følg med på merkingen i åkeren. Og sjekk også grønnsaksbiblioteket her. Masse nyttig info om det vi dyrker.

Kassene

  • Hodesalat: En per andel, de som har høstet før kan høste en ny en.
  • Forskjellige urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Kan høstes fra begge kassene nå. Høst så mye dere vil.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt samtidig av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad. Kan høstes mer.
  • Spinat og feltsalat: Det er ikke mye, men en liten smakebit blir det.

Drivhus

Se eget infoark på oppslagstavla. Det blir ikke mye per andel fra vårt lille drivhus, så tenk på at alle ønsker å få litt.

  • Agurk: Produksjonen begynner å ta av nå, men det kommer fortsatt noen agurker.
  • Tapaschili «Pimientos del padron»: Høstes grønne og relativt liten. Det er 4 planter som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika. Det er stortsett alltid høsteklare på plantene.
  • All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje.
  • Tomat: Mange begynner å skifte farge nå. Samme for utetomatene. De som har falt ned kan tas med hjem og ettermodnes.

Potetåker

  • Alle sorter kan høstes nå: Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter! Grav over en gang til for sikkerhets skyld. Grønne elle for små poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring.

Blomster

Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. Her kan det plukkes til buketter. Ved siden av fennikel står det evighetsblomst som er veldig fint til å tørkes. Vi har noen spiselige blomster også: ringblomst (flere plasser), kornblomst og gullkrage (i felt 2 ved siden av salatløk), fløyelsblomst (ved siden av fennikel og ved kålrot/knutekål) og anisysop (på kortsiden av drivhuset). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.

Felt 1

  • Sukkererter: På begge sidene av nettene og bedet uten nett mot bønner. Knip av. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Det begynner å bli tynt her. Sjekk også info her om de forskjellige ertesortene vi har.
  • Margert: Plukk belger som har blitt tykke. De som har blitt litt «stykke» kan også høstes. Ertene inne i belgene er ofte fortsatt fine. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Kan og bør høstes rikelig. Her må man lete litt, men det er mye å finne. Lila sorten (ved stativet) egner seg til tørking.
  • Buskbønner: Hvis man leter litt kan man finne ganske mange. Høst så mye du vil.
  • Stangbønner: Hvis man leter litt kan man finne ganske mange. Høst så mye du vil.
  • BondebønnerHøst så mye du vil. Sjekk også grønsaksbiblioteket.
  • Squash: Begynner å bli mindre. Men det er fortsatt mulig å finne fine. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren (felt 2), her blir det ofte høstet mindre.
  • Nepe: Nepene er dessverre hardt angrepet av larver. Her gjelder det å høste nå, så lenge bare bladene og ikke selve nepen er spist på. Høst så mye du vil.
  • Knutekål: Er nå dessverre også hardt angrepet av larver og mange som har sprukket opp. Men fortsatt mulig å høste. Den store sene sorten er frigitt til høsting, men noen kunne fortsatt får vokse seg litt større. Kutt av rett nedenfor knollen.
  • Kålrot: Er nå dessverre også angrepet av larver. Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir 10 kålrot per andel totalt.
  • OBS! Alle planterester fra nepe, kålrot og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.

Felt 2

  • Salatløk: Høst de største, så mange du vil.
  • Bete (alle sorter): Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
  • Squash: Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren, her blir det ofte høstet mindre.

Felt 3

  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig, men det begynner å gå mot slutten. Gjerne høste hele «hoder» her.
  • Fennikel: Kutt av rett over rota. Høst så mye du vil. Noen begynner å gå i stokk. Kan kuttes i biter og enkelt fryses ned rå.
  • Stilkselleri: Høst enkelte blad så mange du vil, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Kan kuttes i biter og enkelt fryses ned rå.
  • Gulrot: Høst på bedene i første felt. En bunt per hel andel per uke. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.

Felt 4

  • Brokkoli: Det er hovedsakelig sideskudd nå som kan høstes, men av det er det mange igjen. Høst så mye du vil.
  • Blomkål: Det kommer hele tida nye hoder man må bare lete litt. Etterhvert vil det komme en del rett ved maisen. Det blir ~4 store hoder per hel andel gjennom sesongen.
  • Det er forskjellig hodekål på brokkoli/blomkålbedene. Her har det skjedd en del forvekslinger, så vi vet faktisk ikke hva det er. Noen ser ut som høstkål, andre som salatkål. Her kan man bare høste så mye man vil.
  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du vil.
  • Grønn spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. De fleste er høstet, men noen små har kommet etter. Høst så mye du vil
  • Lilla spisskål: De første begynner å få bra størrelse. Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, også halv andel.
  • Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. Høst så mye du vil.
  • Salatkål: Vi fikk noen planter levert sammen med alle småplanter, men vet egentlig ikke hva det er. Ser for oss ut som vanlig hodekål, bare løsere og litt «flat» hode. Så her må dere bare prøve 
  • Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel.