Bondebønner

Bondebønner

Bondebønner blir også kalt hestebønne, bønnevikke eller fevesbønner. For oss som dyrker økologisk er bondebønner en absolutt må ha vekst. Den har både nitrogenfikserende egenskaper og det dype rotsystemet har en positiv effekt på jordstrukturen. De store grønne belgene er fløyelsaktig innvendig og inneholder store, lysegrønne bønner som er meget velsmakende. Bondebønner brukes som andre bønner i maten, men kan også spises rå i motsetning til andre bønner. Det enklaste er å bare koka de noen minutter i vann med litt salt, men de kan også stekes, moses eller lages til og med hummus av. Ferske bondebønner finner du ikke i noen butikk. Ekslusive, altså!

Bønnene kan høstes på ulike stadier og forskjellige personer foretrekker et eller annet stadiet. Tilberedningen er forskjellig, det er avhengig av størrelsen og konsistensen hva de egner seg best til. Så bare prøv hva du liker, med å teste noen først. Belgene kan bare spises når bønnene er små. Større belger åpnes på langs og bønnene plukkes ut. Tips: dette er en perfekt barnejobb. Når bønnene har blitt veldig store, har de et ganske seigt og bittert skall rund seg. Dette er enklest å fjerne med en rask forvelling i kokende vann (2-3 min). Skjær eller knip hull på skallet og den indre bønnen kan lett klemmes ut og du sitter igjen med delikate grønne bønner.

Bondebønner