Dsc 1206

Erter

Sukkerert og brytsukkerert

Sukkererter er erter der hele belgen spises. De kan gjerne plukkes mens ertene inne i belgen er små (belgene er flate), og jo mer vi plukker, jo flere belger produserer planten. Etter hvert som ertene blir større og mer modne vil sukkeret i ertene bli omdannet til stivelse, og de større belgene er derfor ikke like søte. Spises gjerne rå, men om belgene er blitt kraftige før de er plukket kan det være bedre å forvelle (koke) de 1-2 min. Brytsukkererter har tykke belger. De blir ikke like trevlete når de er eldre.

Margert og skallert

Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de må dermed belgen fjernes for å nå ertene. Sorten Blauwschokker, med lilla belger, er skallerter. Det betyr at de egner seg til å tørkes. De andre margert bør brukes fersk. De lilla kan også høstes mens belgene er små, og spises hele på samme måte som sukkererter, men er ikke like søte.

DSC_2205