Løk

Vi dyrker mye forskjellig løk: kepaløk (gul og rød), sjalottløk, salatløk, vårløk, purreløk, hvitløk og gressløk. I tillegg har vi noen flerårig løk som vi holder på å teste ut hvordan de trives hos oss: ramsløk, bendelløk, luftløk og pipeløk.

Kepaløk, sjalottløk og hvitløk egner seg til lagring, mens de andre løksortene brukes hovedsakelig fersk. Her finner dere lærerik lesing om lagring av løk: https://www.datsja.no/blogg/2018/9/27/varm-og-kald-lklagringQSBbqGi2pI

Det er best å høste løkene som skal lagres mens det er relativt tørr. Da er faren for soppsykdommer mindre og de kan dermed ofte lagres lengre.

Salatløk er, slik navnet sier, løk egnet til å bruke i salat – og alle andre bruksområder for løk der man bruker løken rå. Smaken er mildere enn «vanlig» løk (kepaløk), men løken inneholder mye mer vann og dette gjør den mindre egnet til steking eller grilling. I tillegg til salat passer løken som tilbehør til hamburgere / smørbrød og i salsa. Løken er ikke egnet til lagring til bruk utover høsten/vinteren, men holder en stund i kjøleskapet.

Vårløk har ganske lik bruksområdet, men har nesten ingen “løk” utviklet. Den kan også overvintres ute på åkeren.

Purre hører til løkslekten, men den danner normalt ikke løk. Røttene kan sitte godt fast i jorda, så det anbefales å bruke en liten spade når den høstes. Optimal lagertemperatur er -1 til 0°C og høy luftfuktighet, da kan den lagres i noen uker, men purre har ikke like god holdbarhet som kepaløk. Purre kan også overvintre ute på åkeren og høstes gjennom hele vinteren.