Nå kan mye høstes. Følg med på merkingen i åkeren for det endres fort nå, spesielt mengdene. Og sjekk også grønnsaksbiblioteket her. Masse nyttig info om det vi dyrker.
Kompostskuffa står nå ved korntørkeren på andre sida av innkjørselen, men kan fortsatt brukes til å kaste grønt i.
Hvitløk: Det er fortsatt hvitløk igjen. Nå kan bare de som vil ta med noe, uavhengig om dem har tatt før eller ikke.
Kepaløk: Det er tomt nå. Gi beskjed hvis du ikke har fått!
Kassene
- Hodekål: De første begynner å få god størrelse. Foreløpig en per andel.
- Forskjellige urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste.
- Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Kan høstes fra begge kassene nå. Minst 2 klynger per andel, men da det høstes lite her kan de som har høstet sin andel høste seg mer.
- Mangold: Høst enkelte blader. Kutt samtidig av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad. Kan høstes mer.
- Spinat og feltsalat
- Reddik: Kan høstes rikelig. En del som har gått i stokk. De kan gjerne fjernes og kastes i kompost.
Drivhus
Se eget infoark på oppslagstavla. Det blir ikke mye per andel fra vårt lille drivhus, så tenk på at alle ønsker å få litt.
- Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. Det må letes litt mellom bladene. Det blir ~4 agurk per hel andel, gjennom sesongen. Dersom det er agurk som begynner å bli veldig tykke eller gule kan de også høstes selv om man har tatt en tidligere.
- Tapaschili «Pimientos del padron»: Høstes grønne og relativt liten. Det er 4 planter som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika.
- All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje.
- Tomat: Mange begynner å skifte farge nå. Samme for utetomatene.
- Basilikum i drivhuset: Lite igjen.
Potetåker
- Alle sorter kan høstes nå: Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter! Grav over en gang til for sikkerhets skyld. Grønne elle for små poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring.
Blomster
Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. Her kan det plukkes til buketter. Solsikkene mellom begge drivhusene kan også plukkes. Ved siden av fennikel står det evighetsblomst som er veldig fint til å tørkes. Vi har noen spiselige blomster også: ringblomst, kornblomst og anisysop. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
Felt 1
- Sukkererter: På begge sidene av nettene og bedet uten nett mot bønner. Knip av. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Det begynner å bli tynt her. Sjekk også info her om de forskjellige ertesortene vi har.
- Margert: Plukk belger som har blitt tykke. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de, må dermed belgen fjernes for å nå ertene. Kan og bør høstes rikelig. Lila sorten egner seg til tørking.
- Buskbønner: Hvis man leter litt kan man finne ganske mye. Høst så mye du vil.
- Stangbønner: De første begynner å bli store nok.
- Bondebønner: Høst så mye du vil. Sjekk også grønsaksbiblioteket.
- Squash: Begynner å bli litt mer overskuelige mengder. Men hvis man fortsatt har lov å servere det på middagsbordet kan man fortsatt høste så mye man vil 😉 Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren (felt 2), her blir det ofte høstet mindre.
- Nepe: Nepene er dessverre hardt angrepet av larver. Her gjelder det å høste nå, så lenge bare bladene og ikke selve nepen er spist på. Høst så mye du vil.
- Knutekål: Er nå dessverre også hardt angrepet av larver. Kutt av rett nedenfor knollen. Her bør det fortsatt høstes rikelig, husk at det også er et bed knutekål bortenfor kålroten, her er det høstet lite.
- Kålrot: Er nå dessverre også angrepet av larver. Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir 10 kålrot per andel totalt.
- OBS! Alle planterester fra nepe, kålrot og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.
Felt 2
- Salatløk: Høst de største, så mange du vil.
- Bete (alle sorter): Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
- Squash: Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren, her blir det ofte høstet mindre.
Felt 3
- Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
- Fennikel: Kutt av rett over rota. Høst så mye du vil. Noen begynner å gå i stokk.
- Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
- Gulrot: Høst på de fremre bedene. En bunt per hel andel per uke. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.
Felt 4
- Brokkoli: Det er hovedsakelig sideskudd nå som kan høstes. Høst så mye du vil.
- Blomkål: Flere hoder er på vei. Det blir ~4 store hoder per hel andel gjennom sesongen.
- Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du vil.
- Grønn spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Hodene begynner å sprekke opp, så her kan man høste så mye man vil, selv hvis man har høstet sin andel tidligere. Bør høstes ganske snart. Hoder som har sprukket opp kan fortsatt brukes.
- Lilla spisskål: De første begynner å få bra størrelse. Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per hel-andel.
- Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. 2 hoder per hel-andel.
- Salatkål: Vi fikk noen planter levert sammen med alle småplanter, men vet egentlig ikke hva det er. Ser for oss ut som vanlig hodekål. Så her må dere bare prøve 😉
- Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel.