20220717 161009

Uke 30, 2022

Merking i åkeren er nå stort sett oppdatert. I alle fall det som kan høstes.

Kassene

 • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, estragon, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
 • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. En klynge per andel.
 • Vårhvitløk: Det har blitt ordentlige hvitløk nå og bladene er ikke lengre så gode. Alt bør høstes nå, så tar så mye du vil. Ta hele planten med løken. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Etter det kan den lagres i lang tid.
 • Ruccola, feltsalat og asiasalat: Kan høstes rikelig. Ruccola og asiasalat kuttes med saks noen cm over jorda. Feltsalat dras opp hele planta med rota. Det meste har gått i stokk. Enkeltblad er det fortsatt mulig å høste.
 • Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
 • Reddik: Kan høstes rikelig. Dra opp hele planten etter stilken.

Drivhus

 • Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. De første agurkene begynner å komme. Foreløpig 1 agurk per andel.
 • Tomat: De første tomatene begynner å skifte farge. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter (Ansofs gule og Azoychka). Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge. Det står også tomatplanter ute foran drivhuset. Her er det bare røde. Ute kan de gjerne høstes litt tidligere og ettermodnes inne for å unngå at de råtner bort.
 • Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje. Det er foreløpig noen få modne chili av typen “Bulgarian carrot”, oransje sort.
 • Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er plantene som står helt til venstre i bedet med paprika. Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron.
 • Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.

Potetåker

Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien rett foran kafeen.

 • Solist: Det er de 4 radene lengst til venstre. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter. Potetene er dype i år og man må grave ordentlig for å få med alle. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst foreløpig maks 3 planter per andel.

Felt 1

 • Knutekål: Velg ut de største. Foreløpig bare 1-2 per andel til neste høstemelding. Kutt av rett nedenfor knollen.

Felt 2

 • Salatløk: Vri ut de største. Foreløpig bare 1-2 per andel til neste høstemelding.

Felt 3

 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.

Felt 4

 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten