Img 5861

Uke 31, 2023

Kassene

 • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig. En del urter blomstrer, men det er fortsatt mye som kan høstes hvis en ser godt etter. Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel (f. Eks. Mynte, sitronmelisse og salvie kan tørkes til te, tørke oregano og tymian til vinterlageret, koriander og dill egner seg til frysing, frøene fra koriander kan sankes i høst og brukes i matlaging). Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste så mye du vil. 
 • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele planten inkl. løken (ikke klipp av bladene). En klynge per andel, også hvis du har høstet tidligere.
 • Asiasalat: Kan høstes rikelig. Kuttes med saks noen cm over jorda. De har gått i stokk. Enkeltblad er det fortsatt mulig å høste.
 • Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
 • Karve: Frøene begynner å modnes og kan høstes fortløpende før de faller av av seg selv.
 • Nepe: Vri ut hele nepa.
 • Spiselige blomster: På sørsida av drivhuset (ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, kronkrage) og kortsida mot kassene (anisysop). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
 • Bær: Forskjellige bær begynner å bli moden.

Drivhus

 • Tomat: Høst enkelttomater når de blir røde. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter. Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge.
 • Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika eller chili i moden tilstand. Ved modning endrer fruktfargen seg fra fiolett til gul og rød og høstes først når de er røde.
 • Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er de større plantene som står til venstre i bedet med paprika (men ikke helt til venstre). Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron.
 • Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.

Hvitløk

Hvitløksbedet ligger parallelt til veien ved fruktrær og bærbuskene et stykke ut i åkeren. Her kan man høste enkelte løk ved å vri de ut. Til fersk bruk, ikke til lagring enda.

Potetåker

 • Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien på høyde med trafoen, ved siden av hønene.
 • Solist og Mandel: Det er de 6+2 radene lengst til høyre. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst foreløpig maks 3 planter per andel per uke.

Felt 1

 • Mangold/Bladbete: Høst enkelte blad med stilken. Gjerne kutt av blomsterstilkene, slik at planten bruker energien til å lage større blader. Høst så mye du vil.
 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
 • Hodesalat: Høst hele hoder ved å skjære av rota rett over jordet. Høst så mye du vil.
 • Knutekål: Velg ut de største. Foreløpig bare 1-2 per andel. Kutt av rett nedenfor knollen.
 • Buskbønner: Hvis man leter litt kan man finne en del. Høst en håndfull per andel er uke.
 • Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.

Felt 2

 • Alle beter: Vri ut de største. Høst så mye du har bruk for.
 • Squash: Høstes ved en lengde av ~20 cm. Maks en per andel per uke. De vokser raskt nå. Vi har forskjellige farger (gul og grønn) og former (avlange og runde).

Felt 4

 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
 • Brokkoli: De første brokkolihodene har blitt høstet. Det er flere på vei, men de trenger litt mer tid. Vennligst gi dem tiden til å bli større. Men det er flere sideskudd som kommer opp. Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~4 store hoder per andel gjennom sesongen og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg. Når man ser hoder som er i ferd med å gå i blomst kan man uansett høste de.
 • Sommerkål: Kjempestore hoder i år! Kutt av rett nedenfor hodet. Gjerne legg de ytterste bladene i gangstien for å kvele ugresset. 1 hode per hel andel. Til sammen blir det 6 kålhoder av forskjellige sorter (sommerkål, spisskål, savøykål, høstkål, vinterkål og rødkål) per hel andel, og 3 per halv andel. Halv andel må derfor velge hvilke sorter de ønsker å høste. Noen sorter er det flere hoder enn andre sorter.