Signal 2023 07 12 201237 002

Uke 28, 2023

Kassene

 • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig. En del urter blomstrer, men det er fortsatt mye som kan høstes hvis en ser godt etter. Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel (f. Eks. Mynte, sitronmelisse og salvie kan tørkes til te, tørke oregano og tymian til vinterlageret, koriander og dill egner seg til frysing, frøene fra koriander kan sankes i høst og brukes i matlaging). Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste så mye du vil. 
 • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Foreløpig en klynge per andel.
 • Asiasalat: Kan høstes rikelig. Kuttes med saks noen cm over jorda. De har gått i stokk. Enkeltblad er det fortsatt mulig å høste.
 • Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
 • Knutekål: Noen igjen. Bare å høste, selv om du har høstet før. Det blir snart nye å høste i åkeren.
 • Nepe: Kan høstes litt for å tynne ut store klynger, Vri ut forsiktig.
 • Spiselige blomster: På sørsida av drivhuset (ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, kronkrage) og kortsida mot kassene (anisysop). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
 • Jordbær: Små månedsjordbær i en kasse og store jordbær ved bærbuskene. Bare enkeltbær.

Drivhus

 • Tomat: De første tomatene begynner å skifte farge. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter. Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge.
 • Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.

Hvitløk

Hvitløksbedet ligger parallelt til veien ved fruktrær og bærbuskene et stykke ut i åkeren. Det er dessverre ganske gjengrodd. Her kan man høste enkelte løk ved å vri de ut. Til fersk bruk, ikke til lagring enda.

 • Felt 1
 • Mangold/Bladbete: Høst enkelte blad med stilken. Gjerne kutt av blomsterstilkene.
 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
 • Hodesalat: Høst hele hoder ved å skjære av rota rett over jordet.

Felt 2

 • Alle beter: Vri ut de største.

Felt 4

 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
 • Brokkoli: Det begynner å komme de første brokkolihoder. Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~4 store hoder per andel gjennom sesongen og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg. Når man ser hoder som er i ferd med å gå i blomst kan man uansett høste de.