Dsc 1640

Uke 33, 2023

Hvitløk

All hvitløk har blitt høstet og har blitt lagt i grønnkasser eller hengt opp i bunter i redskapsboden. Det blir ~20 knoller per hel andel, og 10 for halv andel av forskjellige størrelser. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes. Hvitløken lagres  tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram  til neste vår.

Potetåker

 • Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien på høyde med trafoen, der avstikkeren går ned til Vikelvveien.
 • Solist og Mandel: Det er de 6+2 radene lengst til høyre. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst foreløpig maks 3 planter per andel per uke. Det er flere og større poteter per plante for Solist.

Felt 1

 • Nepe: Det kan “tynnehøstes”, men nepene er fortsatt ganske små. Vri forsiktig ut de største der de står tett.
 • Mangold/Bladbete: Høst enkelte blad med stilken. Gjerne kutt av blomsterstilkene, slik at planten bruker energien til å lage større blader. Høst så mye du vil.
 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
 • Hodesalat: Høst hele hoder ved å skjære av rota rett over jordet. Høst så mye du vil. Bare få igjen, men det er nye på vei.
 • Knutekål: Velg ut de største. 1-2 per andel per uke. Kutt av rett nedenfor knollen. La den sene sorten vokse seg litt større.
 • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. Vri ut. Det blir totalt ~10 kålrot per hel andel (gjennom sesongen).
 • Sukkererter:  Knip av. En håndfull per andel per uke. Foreløpig flest erter på bedet uten nett. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. De som er lilla er markerter og skal få lov å bli store 😉
 • Busk- og stangbønner: Hvis man leter litt kan man finne en del. Høst en håndfull per andel er uke. Ikke høst frøbønner eller soyabønner! Der ønsker vi å høste selve bønnene og bruke som tørkebønner senere.
 • Bondebønner: Vi kan begynne å høste her. Sjekk også grønnsaksbiblioteket.
 • Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.

Felt 2

 • Alle beter: Vri ut de største. Høst så mye du har bruk for.
 • Squash: Høstes ved en lengde av ~20 cm. Maks en per andel per uke. De vokser raskt nå. Vi har forskjellige farger (gul og grønn) og former (avlange og runde).
 • Kepaløk (gul og rød): Løken er nå klar for å høstes til lagring. Det er best å høste mens det er tørr, da lagrer den best. Det blir ~40 gule og ~25 røde løk per hel andel. Ta forskjellige størrelser. Halv mengde for halv andel.

Felt 3

 • Fennikel: Kutt av rett over rota. Det blir totalt 2-3 knoller per andel (gjennom sesongen).
 • Gulrot: En bunt (~10) per hel andel per uke. Prøv helst å tynnehøste der de står tett. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.

Felt 4

 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du har bruk for.
 • Brokkoli: De første brokkolihodene har blitt høstet. Det er flere på vei, men de trenger litt mer tid. Vennligst gi dem tiden til å bli større. Men det er flere sideskudd som kommer opp. Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~4 store hoder per andel gjennom sesongen og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg. Når man ser hoder som er i ferd med å gå i blomst kan man uansett høste de.
 • Romanesco: De første er snart høsteklare. Skjær av hele hodet. 1 hode per andel.
 • Blomkål: Flere fine store hoder er moden og flere er på vei. En del hoder er gjemt under blad. Ved siden av vanlig hvit blomkål har vi også en lilla og en gul/grønn sort. Det blir ~3 store hoder per hel andel gjennom sesongen.
 • Sommerkål: 1 igjen! Kom og hent hvis du ikke har høstet 😉

Kassene

 • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig. Gjerne ta ut litt ugress samtidig som du høster her. Det lønner seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel (f. Eks. Mynte, sitronmelisse og salvie kan tørkes til te, tørke oregano og tymian til vinterlageret, koriander og dill egner seg til frysing, frøene fra koriander kan sankes i høst og brukes i matlaging). Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste så mye du vil. 
 • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele planten inkl. løken (ikke klipp av bladene). En klynge per andel, også hvis du har høstet tidligere.
 • Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
 • Karve: Frøene er moden og bør høstes før de faller av av seg selv. Høst så mye du har bruk for.
 • Nepe: Vri ut hele nepa. Høst så mye du vil. Noen få igjen.
 • Reddik: Kan tynnehøstes rikelig. Vri forsiktig ut de største.
 • Spiselige blomster: På sørsida av drivhuset (ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, kronkrage) og kortsida mot kassene (anisysop). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
 • Bær: Forskjellige bær begynner å bli moden.

Drivhus

 • Tomat: Høst enkelttomater når de blir røde. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter. Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge.
 • Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika eller chili i moden tilstand. Ved modning endrer fruktfargen seg fra fiolett til gul og rød og høstes først når de er røde.
 • Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er de større plantene som står til venstre i bedet med paprika (men ikke helt til venstre). Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron. En håndfull per andel.
 • Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.