Nå kan det meste høstes. Følg med på merkingen i åkeren:
Rød – ikke høst her
Gul – høst i angitte mengder
Grønn – høst så mye du vil (her må det stort sett høstes mer)
Gresskar
All gresskar har blitt høstet inn og er satt på lageret. De er sortert i 3 størrelser (små, middels og store). Hver hel andel kan ta seg en av hver størrelse.
Potetåker
All Beate, Asterix og Kerrs Pink Har blitt tatt opp. Solist og Mandel er fortsatt i jorda. Det vil mest sannsynlig være vanskelig å få de kjørt opp med traktor på et senere tidspunkt. Vi ber derfor at dere fortsetter å grave opp potet på åkeren istedenfor å ta fra lageret. Radene er merket med gule pinner. Høst så mye du vil.
Felt 1
- Nepe: Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
- Mangold/Bladbete: Høst enkelte blad med stilken. Høst så mye du vil.
- Hodesalat: Høst hele hoder ved å skjære av rota rett over jordet. Høst så mye du vil.
- Knutekål: Noen få igjen, men man må kanskje lete litt. Høst så mye du vil.
- Stilkselleri: Klipp av enten enkeltblad aller hele planter. Høst så mye du vil. Kan også fryses rå. Bare vask og kutt opp biter. så kan den brukes rett i supper/gryter på vinteren.
- Kålrot: Vri ut. Det blir totalt ~10 kålrot per hel andel (gjennom sesongen).
- Sukkererter og margerter: Knip av. De som er lilla er margerter og bør høstes når de har blitt «tykke». Høst så mye du vil.
- Bondebønner: Høst så mye du vil.
- Snittblomster: Høst så mye du vil.
Felt 2
- Alle beter: Vri ut de største. Høst så mye du vil og evt ha på lager for vinteren.
- Squash: Få igjen, men man kan fortsatt finne noe.
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst de største. 8 purreløk per hele andel, og 4 purreløk per halve andel. Kan også fryses rå. Bare vask og kutt opp biter. så kan den brukes rett i supper på vinteren.
- Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du har bruk for.
Felt 3
- Fennikel: De meste er gått i stokk. Høst så mye du vil.
- Gulrot: En stor bunt per hel andel per uke. Prøv å dytte inn gulroten først, slik løsner den og er enklere å få opp. Eller bruk greip/spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes før de andre 6 bedene er tomme. Det står også noen gulrøtter på lageret. De bør brukes først.
- Stilkselleri: Klipp av enten enkeltblad aller hele planter. Høst så mye du vil. Kan også fryses rå. Bare vask og kutt opp biter. så kan den brukes rett i supper/gryter på vinteren.
Felt 4
- Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du har bruk for.
- Brokkoli: Man kan fortsatt finne noen brokkoliskudd. Høst så mye du vil.
- Blomkål: Noen små hoder som er på vei.
- Knutekål: Noen få igjen, men man må kanskje lete litt. Høst så mye du vil.
- Forskjellig hodekål (savøykål, høstkål, rød og grønn spisskål): Noen igjen. Kutt av rett nedenfor hodet. Til sammen blir det ~6 kålhoder av forskjellige sorter per hel andel, og 3 per halv andel. Rødkål og vinterkål er ikke høsteklar.
Kassene
Her er det bare å høste så mye man vil av det som er igjen (urter, salat, asiasalat).
- Dill og koriander: Noen frø som kan høstes her.
- Spiselige blomster: På sørsida av drivhuset (ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, kronkrage) og kortsida mot kassene (anisysop). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
Drivhus
- Tomat: Høst enkelttomater når de begynner å skifte farge. Lar de ettermodnes hjemme.
- Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika eller chili i moden tilstand. Ved modning endrer fruktfargen seg fra fiolett til gul og rød og høstes først når de er røde.
- Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er de større plantene som står til venstre i bedet med paprika (men ikke helt til venstre). Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron. En håndfull per andel.
- Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.