Hvitløk
All hvitløk har blitt høstet og har blitt lagt i grønnkasser i redskapsboden. Det blir i år dessverre bare 4 knoller per andel. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes. Hvitløken lagres tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap.
Kepaløk – gul og rød
All kepaløk har blitt høstet. Alt ligger nå lagret i grønnkasser i redskapsboden. Forsyn deg med din andel! Det er bedre forhold for lagring hjemme enn i redskapsboden. Det er ~50 gule og ~30 røde løk per hel andel. Ta av forskjellige størrelser.
Potetåker
- Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien ovenfor kaffeen.
- Ruth: Det er de øverste radene. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke. I år har andelslandbruket egne rader. Vennligst ikke høst fra Dype Røtter sine rader! Og foreløpig bare sorten Ruth.
Kassene
- Forskjellige urter
- Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. En klynge per andel, gjerne også hvis du har høstet tidligere.
- Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig.
- Reddikk: Mye som bare har gått i blomst, men noen som har reddiker på.
- Nepe: Høst så mye du vil. Vri ut.
- Karve: Frøene er moden og kan brukes som krydder etter å ha tørket litt mer inne. Høst så mye du vil. De faller fort av av seg selv.
- Mangold: Høst enkelte blad med stilken fra forskjellige planter, ikke hele planter. Gjerne kutt av blomsterstilkene, slik at planten bruker energien til å lage større blader.
- Sukkererter: På sørsida av drivhuset. Høst så mye du vil.
- Snacksgulrøtter: Ved ertene, godt gjemt mellom spiselige blomster. Ikke mange, bare noen få per andel.
- Spiselige blomster: På sørsida av drivhuset (ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, kronkrage) og kortsida mot kassene (anisysop). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel. Høst så mye du vil.
- Jordbær: Små månedsjordbær i en kasse. Bare enkeltbær.
- Bær: Kanskje noe rips og solbær igjen langs veien.
- Epletrær: Langs veien. Sjekk hva som er moden. 5 epler per andel.
Drivhus
- Tomat: Tomatene modnes fortløpende. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter. Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge. La igjen noen til andre andelshavere hvis du har høstet noe allerede. Vi har ikke mange tomater per andelshaver.
- Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.
- Tapaschili «Pimientos del padron» i drivhuset: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er de større plantene som står på høyre halvdelen i bedet med chili. Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. 5 per andel, gjerne igjen hvis du har høstet tidligere. I redskapsboden vil det av og til også stå noen ekstra der det bare er å ta så mye man vil.
- Chili: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika eller chili i moden tilstand. Ved modning endrer fruktfargen seg fra fiolett til gul og rød og høstes først når de er røde. 5 per andel fordelt på sesongen
Felt 1
- Hjertesalat: Høst så mange du har bruk for. De har blitt litt overmoden.
- Nepe: Høst så mye du har bruk for. Vri ut forsiktig eller kutt av rett ovenfor jorda.
- Knutekål: Høst så mye du har bruk for. Kutt av rett ovenfor jorda.
- Kålrot: 17 per andel fordelt over hele sesongen. Kutt av rett ovenfor jorda.
- Busk- og stangbønner: Hvis man leter litt kan man finne en del. Høst så mye du vil. Ikke høst tørkebønner eller søyabønner, de skal lage helt modne bønner først.
- Sukkererter: Knip av. En håndfull per andel per uke. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. De som er lilla er margerter og skal få lov til å bli store.
Felt 2
- Purreløk: Ta tak nederst og vri ut hele løken. Høst de største. 7-8 purreløk per andel over hele sesongen.
- Salatløk: Vri ut de største løkene. 5 per andel i løpet av sesongen.
- Beter (i forskjellige farger og former): Vri ut de største. Noen beter per uke per andel.
- Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.
Felt 3
- Gulrot: 3 bed er satt til gul, høst fra disse. En liten bunt (~5) per andel per uke. Prøv helst å tynnehøste der de står tett. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de må stå lengre og bør ikke høstes nå.
- Squash: De første squash er på vei. Høstes ved en lengde av ~25 cm. Foreløpig bare en per andel inntil ny beskjed kommer!
- Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.
- Fennikel: Kutt av rett over rota. Det høstes lite her, så de som vil, kan høste så mye de har bruk for. Gjerne også til frysing eller annen lagring.
Felt 4
- Grønnkål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du har bruk for.
- Romanesco: Skjær av hele hodet. 1 per andel. De er dessverre liten i år, men begynner å bli dårlig.
- Brokkoli: Nå er det mange høsteklare og det bør høstes nå! Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Ta bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~4 store hoder per andel gjennom sesongen og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg. Når man ser hoder som er i ferd med å gå i blomst kan man uansett høste de.
- Blomkål: Flere fine store hoder er moden og flere er på vei. En del hoder er gjemt under blad. Ved siden av vanlig hvit blomkål har vi også en lilla og en gul/grønn sort. Det blir ~3 store hoder per hel andel gjennom sesongen.
- Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Gjerne legg de ytterste bladene i gangstien for å kvele ugresset. 1 hode per andel.
- Spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel.