Uke 32, 2020

Potetåkerne

  • Der det er satt opp skilt. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle. Følg raden.
  • Asterix og Mandel bak Smia
  • Solist bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen

Kassene

  • Urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Forskjellige løksorter (pipeløk og luftløk – høst enkeltblad, brukes som gressløk, kan også stekes, men la blomsterstilkene stå). Ikke høst ramsløk.
  • Hodesalat: Høst så mye du vil da de holder på å gå i stokk. De nye er ikke høsteklar.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
  • Reddik: Dra opp hele planten etter stilken.

Drivhus

  • Paprika, chili, tomat og agurk i drivhuset: Se eget infoark på oppslagstavla.
  • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker.

Hvitløk

  • Hver andel kan ta omtrent 20 knoller av forskjellige størrelser. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tør og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes. Ellers så kan du også prøve deg på en hvitløkflette? Her finner du en veileder til dette: https://www.youtube.com/watch?v=E5VGmwUt4C8
  • Hvitløken lagres  tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram  til neste vår.

Felt 1

  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.

Felt 2

  • Fennikel: Kutt av rett nedenfor knollen. Flere knoller (~4) per andel.
  • Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
  • Bete (hovedsakelig røbete): Vri forsiktig ut de største.
  • Vårløk. Ta tak nederst og dra opp hele løken.

Felt 3

  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.

Felt 4

  • Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Det er bare 30-35 hoder, slik at det ikke er en per andel. Spisskål blir snart moden og er ganske sammenlignbart med sommerkål. For begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per andel. 

Felt 5

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Flere knoller (~8) per andel. Det er mange store knoller som begynner å bli trevlete. Så her kan det høstes mer.
  • Nepe: Første delen av bedet som ble sådd først. Andre delen kan “tynnehøstes”. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.
  • Buskbønner: Høst de største belgene. Det må letes litt mellom bladene for å finne dem. Foreløpig en håndfull per andel.
  • Sukkererter: På begge sidene av innerste nettet. Lete nederst på planten, der finnes en del store. Knip av.

Felt 6

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Kepaløk (gul og rød): Vri forsiktig ut de største, slik at de andre i klyngen blir stående.

Felt 7

  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.
  • Squash: Hovedsakelig grønne, men gule er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Foreløpig en per andel, til de fleste har fått en.

Følg med på merkingen for det endres fort.