Potetåkerne
- Det kan høstes på to plasser, begge nåes ved å gå langs Dype røtter sin åker. Det er satt opp skilt. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle. Følg raden.
- Asterix og Mandel på åkeren bak Smia
- Solist på åkeren bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen.
Kassene
- Urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste.
- Forskjellige løksorter (pipeløk og luftløk – høst enkeltblad, brukes som gressløk, kan også stekes, men la blomsterstilkene stå). Ikke høst ramsløk.
- Hodesalat: Høst så mye du vil da de holder på å gå i stokk. De nye er ikke høsteklar.
- Mangold: Høst enkelte blader. Kutt av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
- Reddik: Dra opp hele planten etter stilken.
Drivhus
- Paprika, chili, tomat og agurk i drivhuset: Se eget infoark på oppslagstavla.
- Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker.
Hvitløk
- Hver andel kan ta omtrent 20 knoller av forskjellige størrelser. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes. Ellers så kan du også prøve deg på en hvitløkflette? Her finner du en veileder til dette: https://www.youtube.com/watch?v=E5VGmwUt4C8
- Hvitløken lagres tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram til neste vår.
Felt 1
- Gulrot: Hovedsakelig de første bedene som har fått større gulrot, men alle gulrotbed kan “tynnehøstes”. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset.
- Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
Felt 2
- Fennikel: Kutt av rett nedenfor knollen. Flere knoller (~4) per andel. Kan spises både rå, kokt og stekt. Det er gjerne knollen som vi bruker som grønnsak, men bladene kan brukes som urt/krydder f.eks. i fiskeretter.
- Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
- Bete (hovedsakelig rødbete): Vri forsiktig ut de største.
- Vårløk. Ta tak nederst og dra opp hele løken.
Felt 3
- Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
- Brokkoli: Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli, men også blomkål og romanesco. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~3 store hoder per andel og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg.
- Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.
Felt 4
- Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Det er bare 30-35 hoder, slik at det ikke er en per andel. Spisskål blir snart moden og er ganske sammenlignbart med sommerkål. For begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per andel.
Felt 5
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
- Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Flere knoller (~8) per andel. Det er mange store knoller som begynner å bli trevlete. Så her kan det høstes mer.
- Nepe: Første delen av bedet som ble sådd først. Andre delen kan “tynnehøstes”. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.
- Buskbønner: Høst de største belgene. Det må letes litt mellom bladene for å finne dem, men det gjemmer seg mange! Foreløpig en håndfull per andel.
- Sukkererter: På begge sidene av innerste nettet. Lete nederst på planten, der finnes en del store. Knip av.
Felt 6
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
- Kepaløk (gul og rød): Vri forsiktig ut de største, slik at de andre i klyngen blir stående.
Felt 7
- Salatløk: Høste de største.
- Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.
- Squash: Hovedsakelig grønne, men gule er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Foreløpig en per andel, til de fleste har fått en.
Følg med på merkingen for det endres fort.