Uke 37, 2020

Potetåkerne

  • Det kan høstes på to plasser, begge nåes ved å gå langs Dype røtter sin åker. Det er satt opp skilt. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle. Følg raden.
  • Asterix og Mandel på åkeren bak Smia
  • Solist på åkeren bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen.
  • Bondebønner: De er plantet sammen med potetene bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen. Det er satt opp et høyt gult skilt. Høst de største belgene. Mer info om bondebønner kan du finne her: https://www.facebook.com/groups/reppeandelslandbruk/permalink/1201102830098204/

Kassene

  • Urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Forskjellige løksorter (pipeløk og luftløk – høst enkeltblad, brukes som gressløk, kan også stekes, men la blomsterstilkene stå). Ikke høst ramsløk.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
  • Snacksgulrot: Fint for små barn 😉
  • Reddik: Dra opp hele planten etter stilken.

Drivhus

  • Paprika, chili, tomat og agurk i drivhuset: Se eget infoark på oppslagstavla.
  • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker.

Hvitløk

  • Hver andel kan ta omtrent 20 knoller av forskjellige størrelser. All hvitløk er høstet og hengt opp i redskapsboden. Hvitløken bør tørke videre på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes.
  • Hvitløken lagres  tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram  til neste vår.

Felt 1

  • Gulrot: Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda, og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Ikke høst til lagring ennå. 
  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.

Felt 2

  • Fennikel: Denne bør høstes mer og så snart som mulig da den snart går i blomst. Høst så mye du vil. Fennikel kan forvelles og fryses!
  • Stilkselleri: Høst de største bladene – ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en, slik at de bladene som fortsatt er små kan få vokse seg ennå større! 
  • Pastinakk: Noen pastinakker begynner å få en god størrelse, så vi kan begynne å høste forsiktig (ta de største). Ikke høst til lagring ennå!
  • Bete (hovedsakelig rødbete): Vri forsiktig ut de største.
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Salatløk: Høste de største.

Felt 3

  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
  • Brokkoli: Alle de store hodene med brokkoli er nå høstet, men det er mange sideskudd som kan høstes. Høst så mange dere vil, det tar kort tid fra skuddene er utviklet til de blomstrer. Dersom det er skudd som blomstrer kan de gjerne fjernes for å stimulere planten til å lage flere skudd.  
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største. Det står noen veldig store beter fortsatt under nettet, ved siden av rosenkålen.

Felt 4

  • Sommerkål og spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. For begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per andel
  • Savøykål: Veldig varierende størrelse og modningsgrad. Prøv å finne de største. Resten kan godt stå litt lengre. Kutt av rett nedenfor hodet. 1-2 hoder per andel.
  • Høstkål: Veldig varierende størrelse og modningsgrad. Prøv å finne de største. Resten kan godt stå litt lengre. Kutt av rett nedenfor hodet. 1-2 hoder per andel.
  • Romanesco: Det er noen få romanesco igjen som bør høstes snart. I utgangspunktet 1-2 per andel, men om de begynner å blomstre er det bare å plukke!
  • Fennikel: Noe fennikel står bak mais-plantene – den bør høstes så fort som mulig!

Felt 5

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Flere knoller (~8) per andel. Mye er høstet, men det står igjen noen knoller, som kan begynne å bli trevlete.
  • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. 
  • Nepe: Det kan “tynnehøstes”. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.
  • Buskbønner: Høst de største belgene. Det må letes litt mellom bladene for å finne dem, men det gjemmer seg mange!
  • Sukkererter: På begge sidene av innerste nettet. Knip av.
  • Margerter: Bør høstes mere! På begge sidene av ytterste nettet. Høst bare belger som har blitt “tykke”. Knip av – og hold gjerne igjen resten av stilken når du plukker så ikke hele planten løsner fra stativet. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de må dermed belgen fjernes for å nå ertene. 

Felt 6

  • Sjalottløk: Veldig få og små i år, men kan høstes likevel. Tørkes og lagres som kepaløk.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Kepaløk (gul og rød): All kepaløk er nå høstet og ligger i garasjen på gårdsplassen. Alle burde nå ha hatt tid til å hente sin andel, men det er mye igjen så alle kan hente mer løk – den bør snart ut av garasjen!

Felt 7

  • Salatløk: Høste de største.
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.
  • Squash: Grønne og gule, og Patisson er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Det er mange store som bør høstes snart.