Uke 38, 2020

Potetåkerne

  • Det kan høstes på to plasser, begge nåes ved å gå langs Dype røtter sin åker. Det er satt opp skilt. Risen på plantene er nå fjernet, så det må sjekkes nøyere hvor det er planter igjen. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle. Følg raden.
  • Asterix, Troll og Mandel på åkeren bak Smia
  • Solist og Sarpo Mira på åkeren bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen.
  • Bondebønner: Bør høstes mere! De er plantet sammen med potetene bak Dype Røtter sin åker, mot komposthaugen. Det er satt opp et høyt gult skilt. Høst de største belgene. Mer info om bondebønner kan du finne her: https://www.facebook.com/groups/reppeandelslandbruk/permalink/1201102830098204/

Kassene

  • Urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Forskjellige løksorter (pipeløk og luftløk – høst enkeltblad, brukes som gressløk, kan også stekes, men la blomsterstilkene stå). Ikke høst ramsløk.
  • Asiasalat Namenia: Kutt av blader.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
  • Snacksgulrot: Fint for små barn 😉
  • Reddik: Dra opp hele planten etter stilken.

Drivhus

  • Paprika, chili, tomat og agurk i drivhuset: Se eget infoark på oppslagstavla.
  • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker.

Hvitløk

  • Hver andel kan ta omtrent 20 knoller av forskjellige størrelser. All hvitløk er høstet og hengt opp i redskapsboden. Hvitløken bør tørke videre på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes.
  • Hvitløken lagres  tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram  til neste vår.

Felt 1

  • Gulrot: Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda, og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Ikke høst til lagring ennå. 
  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter.

Felt 2

  • Fennikel: Høst så mye du vil. Fennikel kan forvelles og fryses!
  • Stilkselleri: Høst de største bladene – ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en, slik at de bladene som fortsatt er små kan få vokse seg ennå større! 
  • Persillerot: Noen begynner å få god størrelse, så vi kan begynne å høste (ta de største).
  • Pastinakk: Noen pastinakker begynner å få en god størrelse, så vi kan begynne å høste (ta de største). Ikke høst til lagring ennå.
  • Bete (hovedsakelig rødbete): Vri forsiktig ut de største.
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Salatløk: Høste de største.

Felt 3

  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten.
  • Brokkoli: Mange sideskudd som kan høstes. Høst så mange dere vil, det tar kort tid fra skuddene er utviklet til de blomstrer. Dersom det er skudd som blomstrer kan de gjerne fjernes for å stimulere planten til å lage flere skudd.  
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største. Det står noen veldig store beter fortsatt under nettet, ved siden av rosenkålen.

Felt 4

  • Sommerkål og spisskål: En del småhoder igjen. Kutt av rett nedenfor hodet.
  • Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1-2 hoder per andel.
  • Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1-2 hoder per andel.
  • Romanesco: Det er noen få romanesco igjen. I utgangspunktet 1-2 per andel, men om de begynner å blomstre er det bare å plukke!
  • Fennikel: Noe fennikel står bak mais-plantene – den bør høstes så fort som mulig!

Felt 5

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. 
  • Nepe: Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.
  • Buskbønner og Stangbønner: Bør høstes mere! Høst belgene. Det må letes litt mellom bladene for å finne dem, men det gjemmer seg mange!
  • Sukkererter: På begge sidene av innerste nettet. Knip av.
  • Margerter: Bør høstes mere! På begge sidene av ytterste nettet. Høst bare belger som har blitt “tykke”. Knip av – og hold gjerne igjen resten av stilken når du plukker så ikke hele planten løsner fra stativet. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de må dermed belgen fjernes for å nå ertene. 

Felt 6

  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.

Felt 7

  • Salatløk: Bør høstes mere! De gjemmer seg helt bakerst.
  • Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsiktig ut de største.
  • Squash: Grønne og gule, og Patisson. Høstes ved en lengde av ~20 cm.