Uke 42, 2020

Potet  

● All potet har bli ta opp, men det kom en del flere potet opp eer at Lars har kjørt over for å bekjempe kveke. Bare å plukke, de bør ikke ligge for lenge i lyset. All potet er sa inn på et lagerrom der det kan stå over vinteren. Info om lgang kommer senere. En del småpoteter har bli sortert ut og står i grønnkasser i redskapsboden. 

Bondebønner: Alt er høstet, men det står en del igjen i grønnkasser foran drivhuset. Kom og hent så snart som mulig. 

Kassene  

Urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 

● Forskjellige løksorter (pipeløk og luløk – høst enkeltblad, brukes som gressløk, kan også stekes, men la blomsterslkene stå). 

Asiasalat Namenia: Ku av blader. 

Mangold: Høst enkelte blader. Ku av blomsterslkene, da vil det komme nye blad. 

Drivhus  

Paprika, chili, og tomat: Tomat kan høstes og ettermodnes inne, paprika og chili  kan spises umoden . 

Felt 1  

Gulrot: Bruk greip (!) eller spade hvis gulrøene sier for fast i jorda, og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Ikke høst l lagring ennå. 

Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. 

Felt 2  

Fennikel: Høst så mye du vil. Fennikel kan forvelles og fryses! 

Slkselleri: Høst de største bladene – ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en, slik at de bladene som fortsa er små kan få vokse seg ennå større! 

Knollselleri: Ikke veldig store og ikke mange, men kan høstes nå og før frosten kommer.

Persillerot: Noen begynner å få god størrelse, så vi kan begynne å høste (ta de største). 

Pasnakk: Ta de største. Bruk greip eller spade hvis pasnakken sier for fast i jorda, og grav ut hele roten hvis du bare fikk opp gresset. Ikke høst l lagring ennå. 

Bete (hovedsakelig rødbete): Alt kan høstes. 

Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. 

Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. 

Salatløk: Høste de største. Bare få igjen. 

Felt 3  

Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. 

Rosenkål: Vri av de største knoppene, stort se de nederste. 

Brokkoli: Veldig mye små brokkoli, men også mange større samt at noen nye store hoder begynner å bli moden Høst så mange dere vil, det tar kort d fra skuddene er utviklet l de blomstrer. Dersom det er skudd som blomstrer kan de gjerne ernes for å smulere planten l å lage flere skudd. 

Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsikg ut de største. Det står noen veldig store beter ved siden av rosenkålen. Alt kan høstes. 

Felt 4  

Sommerkål og spisskål: En del småhoder igjen. Ku av re nedenfor hodet. ● Savøykål: Bør høstes mere! Ku av re nedenfor hodet. 

Høstkål: Ku av re nedenfor hodet. 

Vinterkål: Ku av re nedenfor hodet. 1 hode per andel. Kan lagres ganske lenge. Vinterkål tåler å stå en stund l og kan også lagres lenge. Høst derfor fortrinnsvis høstkål nå, selv hvis du har høstet di andel. 

Fennikel: Noe fennikel står bak mais-plantene – bør høstes så fort som mulig! Felt 5  

Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst fortrinnsvis de få som står igjen i felt 6. 

Kålrot: Dra opp hele planten eer slken. 9-10 stykk per andel. ● Nepe: Dra opp hele planten eer slken. Vri forsikg ut de største der de står te.

Sukkererter: Det har kommet en del nye i siste ukas varme. På begge sidene av  innerste neet. Knip av. 

Felt 6  

Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. 

Felt 7  

Bete (rød-, gul- og polkabete): Vri forsikg ut de største. En god del har bli høstet og ble lagt i grønnkasser foran drivhuset. Kom og hent så snart som mulig.