20210717 173721

Uke 29, 2021

Følg med på merkingen for det endres fort nå.

Kassene

  • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, estragon, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Bare fra kassen som er merket gul. En klynge per andel.
  • Vårhvitløk: Alt bør høstes nå, så tar så mye du vil. Har fått større løk nå og bladene er ikke lengre så gode. Ta hele planten med løken.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt samtidig av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
  • Ruccola, feltsalat og asiasalat: Kan høstes rikelig. Ruccola og asiasalat kuttes med saks noen cm over jorda. Feltsalat dras opp hele planta med rota.
  • Reddik: Kan høstes rikelig. Dra opp hele planten etter stilken.

Drivhus

Se også eget infoark på oppslagstavla.

  • Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. Foreløpig 1 agurk per andel.
  • Tapaschili «Pimientos del padron»: De første kan høstes. Høstes fortløpende. Det er de 4 plantene som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika. De høstes relativt liten og umoden, derfor ble denne sorten valgt. Det er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk.
  • All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje. Det er noen få modne chili av typen “Bulgarian carrot”, oransje sort.
  • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker.

Bærbusker

Noen få modne bringebær

Potetåker

  • Solist: Andre sort fra veien, ved siden av Asterix. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden.

Felt 1

  • Sukkererter: På begge sidene av nettene og bedet uten nett mot bønner. Knip av. En stor håndfull per andel. Det mangler noe bedring merking av de forskjellige sortene. Kommer snart 😉 Vi har vanlig sukkerert, brytsukkerert, margert og 
  • Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Vi har veldig mye knutekål i år, så her kan det høstes rikelig. 
  • Nepe: Første delen av bedet som ble sådd først. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.

OBS! Alle planterester fra nepe og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene. Gi beskjed til gartnergruppa, hvis du observerer noe mistenkelig og gjerne ta et bilde.

Felt 2

  • Kepaløk (gul og rød): Vri forsiktig ut de største, slik at de andre i klyngen blir stående. Ikke høst til lagring ennå.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken.
  • Squash: Grønne og gule er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm.

Felt 3

  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.

Felt 4

  • Brokkoli: De første brokkolihodene har dukket opp. Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli, men også blomkål og romanesco. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~4 store hoder per andel og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg.
  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten
20210717_173523
Noen modne bringebær
DSC_1114
Pimientos del padron