Følg med på merkingen for det endres fort nå.
Hvitløk
- Hver andel kan ta omtrent 20 knoller av forskjellige størrelser. Hvitløken bør tørke på en solrik, varm, tørr og luftig plass i omtrent 2 uker. Deretter kan riset på hvitløken klippes av og fjernes. Ellers så kan du også prøve deg på en hvitløkflette? Her finner du en veileder til dette.
Hvitløken lagres tørt og kjølig, men bør ikke lagres i kjøleskap. Er lagringsforholdene gode nok kan hvitløken lagres fram til neste vår.
Kassene
- Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, estragon, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste.
- Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Bare fra kassen som er merket gul. En klynge per andel.
- Vårhvitløk: Noen få igjen. Alt bør høstes nå, så tar så mye du vil. Har fått større løk nå og bladene er ikke lengre så gode. Ta hele planten med løken.
- Mangold: Høst enkelte blader. Kutt samtidig av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
- Ruccola og asiasalat: Kan høstes rikelig. Ruccola og asiasalat kuttes med saks noen cm over jorda. Feltsalat dras opp hele planta med rota.
- Reddik: Bør høstes rikelig, da de begynner å sette blomst og blir trevlete. Dra opp hele planten etter stilken.
Drivhus
Se eget infoark på oppslagstavla. Det blir ikke mye per andel fra vårt lille drivhus, så tenk på at alle ønsker å få litt.
- Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. Foreløpig 1 agurk per andel.
- Tapaschili «Pimientos del padron»: De første kan høstes. Høstes fortløpende. Det er 4 planter som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika. De høstes relativt liten og umoden, derfor ble denne sorten valgt. Det er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk.
- All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje. Det er noen få modne chili av typen “Bulgarian carrot”, oransje sort.
- Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker. Her kan det høstes mer.
Bærbusker – Noen få modne bringebær
Potetåker
- Solist og Asterix: De to ytterste sortene mot veien. Solist har større potet og flere per plante, men Asterix begynner å få bra størrelse også. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring ennå.
Felt 1
- Sukkererter: På begge sidene av nettene og bedet uten nett mot bønner. Knip av. Her kan det høstes rikelig.
- Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Vi har veldig mye knutekål i år, så her kan det høstes rikelig.
- Nepe: Første delen av bedet som ble sådd først. Ikke mange igjen. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett. Andre delen av bedet kan “tynnehøstes”.
OBS! Alle planterester fra nepe og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.
Felt 2
- Kepaløk (gul og rød): Vri forsiktig ut de største, slik at de andre i klyngen blir stående. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring ennå.
- Bete (hovedsakelig rødbete): Vri forsiktig ut de største.
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
- Squash: Grønne og gule er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Foreløpig en per andel.
Felt 3
- Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
Felt 4
- Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. En bunt per andel per uke.
- Brokkoli: De første brokkolihodene har dukket opp. Det er blomsterstanden vi høster på et tidlig tidspunkt hos brokkoli, men også blomkål og romanesco. Hodene skal være godt utviklet, det vil si ha en fyldig bukett med fyldige blomsterknopper. Men knoppene skal være faste og ikke ha åpnet seg. De høsteklare kan være av forskjellig størrelse. Lurt å også sjekke små hoder. Tiden fra høstemoden til full blomstring kan gå veldig raskt. Bruk kniv eller rosesaks. Tar bare selve brokkolien og la planten stå. Det pleier å komme små brokkoli fra sidene. Jo høyere man skjærer jo større er sjansen for at planten setter sideskudd. Det blir ~4 store hoder per andel fra alle planter vi har og så mange små sideskutt som man har lyst til i tillegg.
- Grønn spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. Det er bare 30-35 hoder, slik at det ikke er en per andel. Sommerkål blir også snart moden og er ganske sammenlignbart med sommerkål. For begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per andel.