20210806 142503

Uke 31/32, 2021

Følg med på merkingen for det endres fort nå.

Hvitløk

  • De som ikke har hentet hvitløk kan ta 20 knoller, det som er igjen ligger i kasser i redskapsboden (se forrige høstemelding)

Kassene

  • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, estragon, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Bare fra kassen som er merket gul. En klynge per andel. Også de som har høstet før, kan høste en til.
  • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt samtidig av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad.
  • Ruccola og asiasalat: Kan høstes rikelig. Ruccola og asiasalat kuttes med saks noen cm over jorda. Feltsalat dras opp hele planta med rota.

Drivhus

Se eget infoark på oppslagstavla. Det blir ikke mye per andel fra vårt lille drivhus, så tenk på at alle ønsker å få litt.

  • Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. 1 agurk per andel, men de som har høstet tidligere kan ta en ny denne uka. Dersom det er agurk som begynner å bli veldig tykke eller gul kan de også høstes selv om man har tatt en tidligere. 
  • Tapaschili «Pimientos del padron»: De førstekan høstes. Høstes fortløpende. Det er 4 planter som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika. De høstes relativt liten og umoden, derfor ble denne sorten valgt. Det er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk.
  • All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje.
  • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker. Her kan det høstes mer.

Bærbusker

  • Bringebær: Noen få modne, kun en liten smak per andel.
  • Solbær: Det er litt modne solbær, litt til hver andel.

Potetåker

  • Solist og Asterix: De to ytterste sortene mot veien. Solist har større potet og flere per plante, men Asterix begynner å få bra størrelse også. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring ennå.

Felt 1

  • Sukkererter: På begge sidene av nettene og bedet uten nett mot bønner. Knip av. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Her kan det høstes rikelig.
  • Buskbønner: Det begynner å bli noen få bønner som kan høstes, men ikke mange foreløpig. Hvis man leter litt kan man finne en håndfull. 
  • Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Her bør det fortsatt høstes rikelig, husk at det også er et bed knutekål bortenfor kålroten, her er det høstet veldig lite.
  • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. Kutt av rett nedenfor knollen.
  • Nepe: Det kan “tynnehøstes”, men nepene er fortsatt ganske små. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.

OBS! Alle planterester fra nepe og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.

Felt 2

  • Kepaløk (gul og rød): Løken bør nå høstes til lagring. Det er best å høste mens det er tørr, da lagrer den best, men helst ganske snart. Det blir ~40 gule og ~30 røde løk per andel. Halv mengde for halv andel.
  • Salatløk: Høst de største.
  • Bete (hovedsakelig rødbete): Vri forsiktig ut de største.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil til bruk nå, men det er for tidlig å høste til lagring.
  • Squash: Det kommer en god del grønne og gule squash. Patisson er på vei. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene, her blir det ofte høstet mindre. En eller to per andel, også hvis du har høstet tidligere.

Felt 3

  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
  • Fennikel: De største begynner å bli klar til høsting, men noen kan stå en stund til. Kutt av rett over rota. Det blir totalt 4 knoller per andel (gjennom sesongen).
  • Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
  • Gulrot: Noen bed har fått større gulrot, men alle gulrotbed kan “tynnehøstes”. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset.

Felt 4

  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. En bunt per andel per uke.
  • Brokkoli: Det er fortsatt noen store brokkolihoder igjen som kan høstes, og de fleste av disse bør høstes ganske snart. I tillegg begynner en del sideskudd å bli klare for høsting. Det blir ~4 store hoder per andel fra alle planter vi har og så mange små sideskudd som man har lyst til i tillegg.
  • Romanesco: De første er snart høsteklare. Skjær av hele hodet. Det blir 1-2 per andel.
  • Blomkål: Noen fine store hoder er moden og flere er på vei. Det blir ~4 store hoder per andel gjennom sesongen.
  • Grønn spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Det er ikke helt nok av hver sort til at det blir en per andel, så for begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per andel.
  • Savøykål: Prøv å finne de største. Resten kan godt stå litt lengre. Kutt av rett nedenfor hodet. 2 hoder per andel.