Kepaløk

Uke 33, 2021

Nå kan mye høstes. Følg med på merkingen i åkeren for det endres fort nå. Og sjekk også grønnsaksbiblioteket her. Masse nyttig info om det vi dyrker.

All kepaløk og hvitløk er høstet inn og restene ligger i redskapsboden.

Hvitløk: De som ikke har hentet hvitløk kan ta 20 knoller per hel andel. Det som er igjen er hengt opp i redskapsboden i bunt av ~10 knoller.

Kepaløk: All kepaløk er høstet og ligger i redskapsboden. Alle kan hente sin andel. Det blir ~35 gule og 25 røde for en hel andel. Og tar forskjellige størrelser. Husk å trekke fra det du høstet tidligere. Og gi beskjed hvis noen ikke får! Tørkes godt før det lagres. Sjekk tips for lagring her.

Kassene

 • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, estragon, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
 • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Kan høstes fra begge kassene nå. En klynge per andel. Også de som har høstet før, kan høste en til.
 • Mangold: Høst enkelte blader. Kutt samtidig av blomsterstilkene, da vil det komme nye blad. Kan høstes mer.
 • Ruccola og asiasalat: Kan høstes rikelig. Ruccola og asiasalat kuttes med saks noen cm over jorda.
 • Reddik: Kan høstes rikelig. En del som har gått i stokk. De kan gjerne fjernes og kastes i kompost.

Drivhus

Se eget infoark på oppslagstavla. Det blir ikke mye per andel fra vårt lille drivhus, så tenk på at alle ønsker å få litt.

 • Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. Det må letes litt mellom bladene. Det blir ~4 agurk per hel andel, gjennom sesongen. Dersom det er agurk som begynner å bli veldig tykke eller gule kan de også høstes selv om man har tatt en tidligere.
 • Tapaschili «Pimientos del padron»: Det er mange som kan høstes. Høstes fortløpende. Det er 4 planter som står i bakre rad helt til venstre i bedet med paprika. De høstes relativt liten og umoden, derfor ble denne sorten valgt. Det er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk.
 • All annen chili og vanlig paprika kan høstes når den skifter fargen til rødt eller oransje.
 • Tomat: De første tomatene begynner å skifte farge. Samme for utetomatene.
 • Basilikum i drivhuset: Høst toppene, ikke hele stilker. Her kan det høstes mer.

Bærbusker

 • Bringebær: Noen få modne, kun en liten smak per andel.
 • Solbær: Det er litt modne solbær, litt til hver andel.

Potetåker

 • Alle sorter kan høstes nå: Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle, også småpoteter! Grav over en gang til for sikkerhets skyld. Grønne elle for små poteter kastes i kompostskuffa. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke, men ikke til lagring ennå. Potetene lagrer seg best i jorda.

Blomster

Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. Her kan det plukkes til buketter. Solsikkene mellom begge drivhusene kan også plukkes. Ved siden av fennikel står det evighetsblomst som er veldig fint til å tørkes. Vi har noen spiselige blomster også: ringblomst, kornblomst og anisysop. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse.

Felt 1

 • Sukkererter: På begge sidene av nettene og bedet uten nett mot bønner. Knip av. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Her kan det høstes rikelig. Sjekk også info her om de forskjellige ertesortene vi har.
 • Margert: Plukk belger som har blitt tykk. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de må dermed belgen fjernes for å nå ertene.
 • Buskbønner: Hvis man leter litt kan man finne en del. Høst en stor håndfull per andel per uke.
 • Bondebønner: Høst så mye du vil. Sjekk også grønsaksbiblioteket.
 • Squash: Det er veldig mye squash i år. Så her er det bare å høste så my du vil. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren (felt 2), her blir det ofte høstet mindre.
 • Knutekål: Kutt av rett nedenfor knollen. Her bør det fortsatt høstes rikelig, husk at det også er et bed knutekål bortenfor kålroten, her er det høstet veldig lite.
 • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir 10 kålrot per andel totalt.
 • Nepe: Det kan “tynnehøstes”, men nepene er fortsatt ganske små. Dra opp hele planten etter stilken. Vri forsiktig ut de største der de står tett.

OBS! Alle planterester fra nepe og knutekål (blad, røtter …) må legges i gangstien rett ved bedet de ble høstet i. Skal ikke i kompost! Dette for å unngå å spre sykdom. Vi har observert tegn til klumprot ved begge sortene.

Felt 2

 • Salatløk: Høst de største.
 • Bete (alle sorter): Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
 • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
 • Squash: Det er veldig mye squash i år. Så her er det bare å høste så my du vil. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Sjekk mot enden av bedene og de tre bedene som ligger helt bakerst i åkeren, her blir det ofte høstet mindre.

Felt 3

 • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Kan høstes rikelig. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
 • Fennikel: De største begynner å bli klar til høsting, men noen kan stå en stund til. Kutt av rett over rota. Det blir totalt 4 knoller per andel (gjennom sesongen).
 • Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en.
 • Gulrot: Noen bed har fått større gulrot, men alle gulrotbed kan “tynnehøstes”. En bunt per hel andel per uke. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.

Felt 4

 • Brokkoli: Det er fortsatt noen store brokkolihoder igjen som kan høstes, og de fleste av disse bør høstes ganske snart. I tillegg begynner en del sideskudd å bli klare for høsting. Det blir ~4 store hoder per andel fra alle planter vi har og så mange små sideskudd som man har lyst til i tillegg. Det har kommet mange større sideskudd nå.
 • Romanesco: Mange modne. Høst så my du vil.
 • Blomkål: Noen fine store hoder er moden og flere er på vei. Det blir ~4 store hoder per andel gjennom sesongen.
 • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du vil. Inseknettet er tatt av på en rad, men det er mer under insektnettet.
 • Grønn spisskål og Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Det er ikke helt nok av hver sort til at det blir en per andel, så for begge sortene til sammen blir det 1-2 hoder per hel-andel.
 • Savøykål: Prøv å finne de største. Resten kan godt stå litt lengre. Kutt av rett nedenfor hodet. 2 hoder per hel-andel.