20210806 143125

Uke 37, 2022

Nå kan mye høstes. Følg med på merkingen i åkeren for det endres fort nå, spesielt mengdene. Og sjekk også grønnsaksbiblioteket her. Masse nyttig info om det vi dyrker.
Rød – ikke høst her
Gul – høst i angitte mengder
Grønn – høst så mye du vil (her må det stort sett høstes mer)

Hent din andel kepaløk! All kepaløk er nå høstet inn og restene ligger i potetlageret. Det blir totalt ~40 gule og ~30 røde løk per andel. Ta forskjellige størrelser. Halv mengde for halv andel. Info om løklagring finner du her.

Kassene

  • Forskjellige urter: Delvis er det veldig mye og det kan høstes rikelig (oregano, gressløk, peppermynte). Her kan det lønne seg å tørke, fryse eller lage urtesalt for eksempel. Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste. 
  • Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. En klynge per andel.
  • Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
  • Mangold: Høst enkelte blad med stilken.
  • Hodesalat: De første begynner å få god størrelse. Foreløpig en per andel.
  • Ruccola, asiasalat og spinat: Enkeltblad kan høstes

Drivhus

  • Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. Det må letes litt mellom bladene. Det blir ~4 agurk per hel andel, gjennom sesongen.
  • Tomat: Det modner tomater fortløpende nå. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter (Ansofs gule og Azoychka). Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge. Det står også tomatplanter ute foran drivhuset. Her er det bare røde. Utetomatene kan gjerne høstes litt tidligere og ettermodnes inne for å unngå at de råtner bort.
  • Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika, de skal skifte farge til rød også.
  • Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er plantene som står helt til venstre i bedet med paprika. Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron.
  • Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.

Potetåker

Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien rett foran kafeen.

  • Alle sorter kan høstes nå. Vi har i år (fra venstre til høyre) Solist, Kerr´s Pink, Mandel, Beate og Asterix (nederst på potetåkeren). Solist og største delen av Kerr’s Pink har blitt høstet inn nå. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Potetene ligger dype i år og man må grave ordentlig for å få med alle. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst det du har behov for på en uke.

Blomster

Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. I felt 4 har vi et bed med snittblomster. I felt 1 i bedet med nepe er det blomkarse. Rundt drivhuset er det spiselige blomster: ringblomst, kornblomst og anisysop. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.

Bærbusker og frukttrær

Forskjellige bærbusker (hovedsakelig solbær) med rester av modne bær rundt åkeren.

Modne epler og plommer på trærne langs veien. Noen få per andel. Nedfallsfrukt kan man ta med så mye man vil.

Felt 1

  • Margert: Plukk belger som har blitt tykke. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de, må dermed belgen fjernes for å nå ertene. Kan og bør høstes rikelig. Lila sorten egner seg til tørking.
  • Buskbønner: Hvis man leter litt kan man finne en del. Høst en håndfull per andel er uke.
  • Bondebønner: Vi kan begynne å høste her. Sjekk også grønsaksbiblioteket.
  • Knutekål: Velg ut de største og de som er deformert. 1-2 per andel per uke. De som er sprukket eller deformert kan man høste så mange mang vil. Kutt av rett nedenfor knollen.
  • Sukkererter:  Knip av. Høst så mye du vil. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Vi har i år nesten bare sukkererter, bortsett fra en lilla sort som er en skallert.
  • Kålrot: Vi kan begynne å høste de største. Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir totalt ~8 kålrot per andel (gjennom sesongen).
  • Rødbete og polkabete: Vri forsiktig ut de største. Høst en liten bund per uke per andel.
  • Nepe: Vri forsiktig ut de største. Høst en liten bund per uke per andel.

Felt 2

  • Salatløk: Vri ut de største. Høst så mye du har bruk for.
  • Sjalottløk: Vri ut de største. Høst så mye du har bruk for.
  • Kepaløk (gul og rød): All kepaløk har blitt høstet og ligger på potetlageret nå. Det blir totalt ~40 gule og ~30 røde løk per andel. Ta forskjellige størrelser. Halv mengde for halv andel.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst de største og så mye du vil.
  • Squash: Noen få har fått riktig størrelse. Høstes ved en lengde av ~20 cm. Foreløpig bare en per andel inntil det blir flere.

Felt 3

  • Plukksalat: Miks av forskjellige sorter. Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
  • Stilkselleri: Høst enkelte blad, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Høst så mye du vil.
  • Fennikel: Kutt av rett over rota. Noen få igjen.
  • Gulrot: En bunt per hel andel per uke. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.

Felt 4

  • Brokkoli: Alle brokkolihoder er nå høstet, men det begynner å komme små sideskudd opp.  Høst så mange små sideskutt som man har lyst til.
  • Romanesco: Mange som bør høstes snarest. Skjær av hele hodet. Høst så mye du vil.
  • Blomkål: Flere fine store hoder er moden og flere er på vei. Ved siden av vanlig hvit blomkål har vi også en lilla og en gul sort. Det blir ~3 store hoder per hel andel gjennom sesongen. Når man ser hoder som er i ferd med å gå i blomst kan man uansett høste de.
  • Grønn spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. Bare få igjen. Det er bare 30-35 hoder, slik at det ikke er en per andel. Sommerkål blir også snart moden og er ganske sammenlignbart med sommerkål. For begge sortene til sammen blir det 1 hode per andel.
  • Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel.
  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten
  • Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.