Nå kan det meste høstes. Følg med på merkingen i åkeren:
Rød – ikke høst her
Gul – høst i angitte mengder
Grønn – høst så mye du vil (her må det stort sett høstes mer)
Hent din andel kepaløk! All kepaløk er nå høstet inn og restene ligger i potetlageret. Det blir totalt ~40 gule og ~30 røde løk per andel. Ta forskjellige størrelser. Halv mengde for halv andel. Info om løklagring finner du her.
Kassene
- Forskjellige urter: Urtene er ikke markert med fargekode, her er det bare å høste.
- Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
- Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig, men begynner å bli mindre nå. Det finnes mer plukksalat ute i åkeren.
- Mangold: Høst så mye du vil.
- Hodesalat: Foreløpig en per andel.
- Ruccola, asiasalat og spinat: Enkeltblad kan høstes
Drivhus
- Agurk: I år har vi bare snacksagurk som høstes 15-20 cm lang. Det må letes litt mellom bladene. Det blir ~4 agurk per hel andel, gjennom sesongen.
- Tomat: Det modner tomater fortløpende nå. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter (Ansofs gule og Azoychka). Tomatene kan høstes så snart de har fått riktig farge. Det står også tomatplanter ute foran drivhuset. Her er det bare røde. Utetomatene kan gjerne høstes litt tidligere og ettermodnes inne for å unngå at de råtner bort.
- Chili og paprika: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla paprika, de skal skifte farge til rød også.
- Tapaschili «Pimientos del padron» og Poblano: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er plantene som står helt til venstre i bedet med paprika. Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. Poblano er ganske lik Padron.
- Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.
Potetåker
Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien rett foran kafeen.
- Alle sorter kan høstes nå. Vi har i år (fra venstre til høyre) Solist, Kerr
´
s Pink, Mandel, Beate og Asterix (nederst på potetåkeren). Solist og største delen av Kerr’s Pink har blitt høstet inn nå. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Potetene ligger dype i år og man må grave ordentlig for å få med alle. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst det du har behov for på en uke.
Blomster
Det er forskjellige blomster mange plasser på åkeren. I felt 4 har vi et bed med snittblomster. I felt 1 i bedet med nepe er det blomkarse. Rundt drivhuset er det spiselige blomster: ringblomst, kornblomst og anisysop. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.
Epletrær
Modne epler på trærne langs veien. Noen få per andel. Nedfallsfrukt kan man ta med så mye man vil.
Felt 1
- Margert (lila sort): Plukk belger som har blitt tykke. Mens man spiser hele belgen på sukkererter, er det vanligvis bare selve ertene som spises på margerter (“selskapserter”). Når man høster de, må dermed belgen fjernes for å nå ertene. Kan og bør høstes rikelig.
- Busk- og stangbønner: Hvis man leter litt kan man finne en del. Høst en håndfull per andel er uke.
- Bondebønner: Høst så mye du vil. Sjekk også grønsaksbiblioteket.
- Knutekål: Noen få igjen. Høst så mye du vil. Kutt av rett nedenfor knollen.
- Sukkererter: Knip av. Høst så mye du vil. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. Vi har i år nesten bare sukkererter, bortsett fra en lilla sort som er en skallert.
- Kålrot: Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir totalt ~8 kålrot per andel (gjennom sesongen).
- Rødbete og polkabete: Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
- Nepe: Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
Felt 2
- Salatløk: Vri ut de største. Høst så mye du har bruk for.
- Sjalottløk: Noen få igjen. Vri ut de største. Høst så mye du har bruk for.
- Kepaløk (gul og rød): All kepaløk har blitt høstet og ligger på potetlageret nå. Det blir totalt ~40 gule og ~30 røde løk per andel. Ta forskjellige størrelser. Halv mengde for halv andel.
- Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst de største og så mye du vil.
- Squash: Lite å høste her.Høstes ved en lengde av ~20 cm. Foreløpig bare en per andel inntil det blir flere.
Felt 3
- Plukksalat: Beynner å bli mindre her.Salaten må høstes regelmessig ved å skjære av alt 3-4 cm over jorda. Det vil da komme opp nye, friske salatblad.
- Stilkselleri: Nå kan det høstes hele planter. 1 plante per andel. Kutt av rett over rota.
- Gulrot: En bunt per hel andel per uke. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.
Felt 4
- Brokkoli: Alle brokkolihoder er nå høstet, men det begynner å komme små sideskudd opp. Dessverre ikke like mange som tidligere år. Høst så mange små sideskutt som duhar lyst til.
- Grønn spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. Bare få igjen. Det er bare 30-35 hoder, slik at det ikke er en per andel. Sommerkål blir også snart moden og er ganske sammenlignbart med sommerkål. For begge sortene til sammen blir det 1 hode per andel.
- Rød spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel.
- Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel.
- Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten
- Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.