Uke 40/41, 2022

Nå kan det meste høstes. Følg med på merkingen i åkeren:
Rød – ikke høst her
Gul – høst i angitte mengder
Grønn – høst så mye du vil (her må det stort sett høstes mer)

Hent din andel kepaløk! All kepaløk er nå høstet inn og restene ligger i potetlageret. Det blir totalt ~40 gule og ~30 røde løk per andel. Ta forskjellige størrelser. Halv mengde for halv andel. Info om løklagring finner du her.

Kassene

Her er det bare å høste så mye man vil av det som er igjen (urter, noe hodesalat, vårløk, mangold, spinat, ruccola, asiasalat).

  • Pak choy: En nye runde er klar til høsting. Skjær av hele planten rett over jorden.
  • Nepe: En del som har fått fin størrelse her. Dra opp hele nepa på bladene.
  • Koriander: Her kan man høste frø hvis man vil

Drivhus

All tomat har blitt høstet og blitt lagt i en grønnkasse. Ta med hjem og ettermodne de hjemme. Resterende paprika, chili og agurk kan også høstes. Paprika og chili kan brukes umoden.

Potetåker

All potet har blitt tatt opp og er satt på potetlageret. Andy skal sortere potetene i løpet av de neste dagene. Det er bare en del av potetene som er til oss. Dette fordi vi har delt potetåkeren med Dype Røtter. Potet kan derfor ikke hentes før fredagen på lageret.

Blomster

Det er forskjellige blomster flere plasser i åkeren. I felt 4 har vi et bed med snittblomster. I felt 1 i bedet med nepe er det blomkarse. Rundt drivhuset er det spiselige blomster: ringblomst, kornblomst og anisysop. Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel.

Felt 1

  • Margert, sukkerert, busk- og stangbønner, bondebønner:  Her har det blitt høstet inn en del på dugnaden, men sikkert mulig å finne litt mer. Spesielt sukkererter er det flere igjen. Det står også bondebønner igjen på potetlageret.
  • Knutekål: Noen få igjen. Høst så mye du vil. Kutt av rett nedenfor knollen.
  • Kålrot: Kutt av rett nedenfor knollen. Det blir totalt ~8 kålrot per andel (gjennom sesongen).
  • Rødbete og polkabete: Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.
  • Nepe: Vri forsiktig ut de største. Høst så mye du vil.

Felt 2

  • Salatløk: Noen igjen. Høst så mye du har bruk for.
  • Purreløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst så mye du vil.
  • Squash og gresskar: Flere mindre gresskar som kan høstes og brukes som squash. Gresskar kan spises umoden, og små umodne gresskar regnes som en delikatesse. Kanskje også noen få babysquash å finne. Her bør alt høstes før første frosten kommer.

Felt 3

  • Plukksalat: Beynner å bli mindre her, men fortsatt noe å høste.
  • Stilkselleri: Nå kan det høstes hele planter. 1 plante per andel. Kutt av rett over rota. Bør høstes før frosten kommer.
  • Gulrot: En bunt per hel andel per uke, kan høstes rikelig nå. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de kan stå lengre og bør ikke høstes nå.
  • Pastinakk: En bunt per hel andel per uke. Dra opp etter bladene. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset.

Felt 4

  • Brokkoli: Noen små sideskudd som kan høstes.
  • Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Det er bare 30-35 hoder, slik at det ikke er en per andel. Hvis du har høstet en grønn spisskål, så bør du la sommerkålen stå til andre. For begge sortene (sommerkål og grønn spisskål) til sammen blir det 1 hode per andel.
  • Rød spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel.
  • Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel.
  • Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel, stor for hel andel og liten for halv andel.
  • Grønnkål og palmekål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten
  • Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.