Nå må vi begynne å tenke på innhøsting av alt som ikke tåler frost. Ut fra erfaring de siste to årene pleier første frosten å komme akkurat når alle er bortreist på høstferie 😉 Så kom og høst og fyll på lageret for vinteren. Og i alle fall følg med på værvarselet når vi kommer inn i oktober. Det er bønner, alt i drivhuset, squash, gresskar og salatløk som blir ødelagt ved bare lite frost allerede:
- Alt i drivhuset: tomat kan ettermodnes inne, paprika kan spises umoden
- Alle bønner (buskbønner, stangbønner, bondebønner) og erter: kan forvelles og fryses
- Salatløk: Brukes rå, men holder seg noe i kjøleskap. Usikker om den kan syltes.
- Squash: kan forvelles og fryses eller lages ferdige matretter som fryses ned, men lagrer også en stund i kjøleskap.
- Gresskarene vil vi høste i felleskap på dugnaden nå på søndagen (27.9.). Det som er igjen vil bli satt i eller foran redskapsboden.
Hvis det blir mer frost, vil det også gå utover det følgende:
- Salat: spises ferskt
- Stangsellerie: kan fryses ned rå
- Knollselleri: kan lagres lenge på en kjølig plass. For eksempel i torvmose i kjelleren.
- Fennikel: kan fryses ned rå
- Rødbete og de andre betene: kan lagres lenge på en kjølig plass. For eksempel i torvmose i kjelleren.
- Mangold: kan forvelles og fryses
- Mais: er dessverre ikke moden ennå. Vi prøver å la den stå så lenge som mulig. Maisen tåler fint et par frostnetter, men blir det noe særlig mer er det ikke bra.
- Høstkål og savøykål: kan lagres lenge på en kjølig plass.
Alt annet kål, nepe, kålrot, purreeløk, gulrot, pastinakk, persillerot, svartrot og havrerot tåler frost og vi høster inn restene på dugnaden i slutten av oktober. Grønnkålen blir til og med enda bedre etter første frosten. Derfor vil den og rosenkålen bli stående utover vinteren med insektnett på for å unngå at rådyrene spiser den. Jordskokk høstes først etter første frost og helt frem til våren så lenge det er mulig å grave i jorda.