Svartrot og havrerot

Svartrot

Svartrot kalles også skorsonnerrot, og er av noen kalt «vinterasparges» eller «fattigmanns asparges», da den i en del oppskrifter kan brukes som asparges (men med lenger koketid). Svartrot kom til Norge omkring 1650 og var en populær grønnsak i mange hager frem til 1900-tallet hvor den forsvant mer og mer. På 1990-tallet ble roten «gjenoppdaget» og er i dag en populær grønnsak blant gourmetkokker.

Det mørke skallet kan skrelles med potetskreller. Fruktkjøttet er hvitt, men vil mørkne rask i luft så for å forhindre dette kan røttene legges i sitron- eller eddikvann etter skrelling før de brukes. Kokes i ca 15-20 min, evt bakes i ovnen. Skorsonnerot kan også stekes, stues, gratineres eller friteres. Den er gode med fløte eller smørsaus, og kan ellers brukes som de fleste andre rotgrønnsaker.

Det er mye info + inspirasjon til bruk på denne siden: https://matartikler.com/svartrot-vinterasparges-pa-sitt-beste

Havrerot

Havrerot er en lysere slektning av svartrot. Smaken er beskrevet å minne om pastinakk, artisjokk eller asparges. Den kan brukes på samme måte som svartrot og andre rotgrønnsaker, f.eks. i supper/stuinger eller gratinert/ovnsbakt.

Mer info her: https://www.frukt.no/ravarer/gronnsaker/havrerot/