Potetåker
- Potetåkeren ligger i år på andre siden av veien ovenfor kaffeen.
- Ruth og Folva: Det er de øverste radene. Vipp opp med greip. Pass på at du får med alle poteter, også småpoteter. Gjerne grav om samme plass flere ganger. Grønne poteter kastes i kompostskuffa. Potetrisen kan bli liggende i åkeren. Følg raden. Høst det du har bruk for per uke. I år har andelslandbruket egne rader. Vennligst ikke høst fra Dype Røtter sine rader!
Kassene
- Forskjellige urter
- Vårløk: Ta tak nederst og dra opp hele løken. Høst det du har bruk for.
- Plukksalat: Skjær av alt 3-4 cm over jorda. Kan høstes rikelig.
- Reddikk: Mye som bare har gått i blomst, men noen som har reddiker på.
- Mangold: Høst enkelte blad med stilken fra forskjellige planter, ikke hele planter. Høst så mange blader du vil.
- Knutekål: På østsida av drivhuset og i en kasse. Høst så mye du vil.
- Asiasalat og ruccola: Klipp av med en saks.
- Spinat: Har dessverre gått i blomst uten å lage store blader. Høst så mye du vil.
- Spiselige blomster: På sørsida av drivhuset (ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, kronkrage) og kortsida mot kassene (anisysop). Fint til å pynte opp kaker eller tørke og ha i te sammen med mynte og sitronmelisse for eksempel. Høst så mye du vil.
- Jordbær: Små månedsjordbær i en kasse. Bare enkelte bær som snacks.
- Epletrær: Langs veien. Sjekk hva som er moden. 5 epler per andel.
Drivhus
- Tomat: Tomatene modnes fortløpende. Vi har hovedsakelig røde tomater, bortsett fra to gule sorter. Husk at vi er 70 andeler! Nå kan vi også begynne å høste tomatene noe før de blir helt moden og la de ettermodne på kjøkkenbenken. Dette vil gi de andre grønne tomatene på plantene en større sjanse å vokse og modne før første frosten kommer.
- Basilikum: Høst toppene, ikke hele stilker, slik at den kan vokse videre.
- Tapaschili «Pimientos del padron» i drivhuset: Høstes fortløpende relativt liten og umoden. Det er de større plantene som står på høyre halvdelen i bedet med chili. Padron er en relativ vanlig sort i Spania, der den serveres grillet eller stekt i olje med noe salt på. Styrken varierer fra frukt til frukt, fra mild til middelsterk. 10 per andel, gjerne igjen hvis du har høstet tidligere. I redskapsboden vil det av og til også stå noen ekstra der det bare er å ta så mye man vil.
- Chili: Høstes når den skifter fargen til rødt, oransje eller gul. Vi har ingen lilla chili i moden tilstand. Ved modning endrer fruktfargen seg fra fiolett til gul og rød og høstes først når de er røde.
Felt 1
- Nepe: Høst så mye du har bruk for. Vri ut forsiktig eller kutt av rett ovenfor jorda.
- Knutekål: Høst så mye du har bruk for. Kutt av rett ovenfor jorda.
- Kålrot: 17 per andel fordelt over hele sesongen. Kutt av rett ovenfor jorda.
- Busk- og stangbønner: Høst så mye du vil. Ikke høst tørkebønner, de skal lage helt modne bønner først.
- Søyabønner: De kan enten høstes som umodne «edamamebønner» eller modne soyabønner. Finnes begge alternativer nå. «Å dra en lettkokt edamamebønne med litt flaksalt mellom tennene slik at du får ut de delikate, blanke, grønne bønnene inni belgen er like fascinerende hver gang.» (fra plukkselv.no)
- Sukkererter: Knip av. En håndfull per andel per uke. Vær forsiktig med erteplanten når du høster, hold igjen planten så du bare drar løs selve ertebelgen. Da unngår vi at plantene løsner fra stativet og blir liggende på bakken. De som er lilla er margerter og skal få lov til å bli store.
- Bondebønner: Vi kan begynne å høste her. Sjekk også grønnsaksbiblioteket.
Felt 2
- Purreløk: Ta tak nederst og vri ut hele løken. Høst de største. 7-8 purreløk per andel over hele sesongen.
- Salatløk: Vri ut de største løkene. Høst så mye du vil.
- Beter (i forskjellige farger og former): Vri ut de største. Høst så mye du vil.
- Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster. Solsikkene kan også plukkes.
Felt 3
- Gulrot: Kan høstes fra alle bed nå. En stor bunt (~15) per andel per uke. Bruk greip eller spade hvis gulrøttene sitter for fast i jorda. Og grav ut gulroten hvis du bare fikk opp gresset. Et tips er også å dytte gulroten først ned i jorda før man trekker den opp. Det er noen bed med «høstgulrot» (de 4 bakre bedene), de må stå lengre og bør ikke høstes nå.
- Squash: Høstes ved en lengde av ~20 cm. Nå har de kommet seg litt mer og osgå de som har høstet tidligere kan høste en squash til.
- Snittblomster: Klipp av blomster slik at planten kan vokse videre og produsere flere blomster.
- Fennikel: Mange har begynt å gå i blomst og det kan høstes så mye man vil. Kutt av rett over rota. De kan enkelt fryses ned eller lagres på andre måter.
- Stilkselleri: Her kan vi forsiktig begynne å høste enkeltstilker.
Felt 4
- Grønnkål: Høst de nederste bladene, ta fra forskjellige planter og ikke alt fra en. Ikke knip av toppen, da stopper veksten. Høst så mye du har bruk for.
- Brokkoli: Det er stortsett bare sideskudd igjen. Her kan man høste så mye man vil. Det er noen nye brokkoli på vei, men de trenger litt mer tid.
- Blomkål: Det meste er høstet. Bare noen mindre rester igjen. Det er noen nye på vei, men de trenger litt mer tid.
- Sommerkål: Kutt av rett nedenfor hodet. Gjerne legg de ytterste bladene i gangstien for å kvele ugresset. En del hoder igjen. Her kan alle som vil høste, også hvis man har høstet tidligere.
- Spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel. Noen har begynt å sprekke opp. De kan fortsatt høstes, men bør høstes snart. Hoder som har sprukket opp kan høstes i tillegg til sin andel.
- Rød spisskål: Kutt av rett nedenfor hodet. De har kommet forskjellig langt, så finn en i riktig størrelse. 1 hode per andel.
- Høstkål: Kutt av rett nedenfor hodet. 2 hoder per andel hvis man ikke ønsker savøykål, eller 1 høstkål og 1 savøykål. Gjerne høst de andre kålsortene først.
- Savøykål: Kutt av rett nedenfor hodet. 1 hode per andel hvis man bare tar 1 høstkål. Står i fordelt på forskjellige bed. Gjerne høst de andre kålsortene først.
- Rosenkål: De første «rosene» kan høstes. Høst fortløpende nedenfra, for bedre utvikling av flere roser. Det blir ~2 hele stilker med «roser» per andel.